România are stocuri de alimente pentru 6 luni, dacă apare epidemia de coronavirus

România are stocuri de alimente pentru 6 luni, dacă s-ar închide granițele. Marile magazine au avut vânzări uriaşe în ultimele zile, românii dorind să îşi umple casa cu mâncare după ce au văzut că în câteva localităţi din Italia s-au golit rafturile.

Nu există niciun motiv de panică, anunţă comercianții. Supermarketurile şi hypermarketurile sunt alimentate zilnic, de mai multe ori, iar depozitele sunt pline.

Vânzările au explodat

Imaginile cu rafturile goale au fost intens distribuite pe internet. Rezultatul a fost acela că mulţi au mers, la rândul lor, la cumpărături. În unele cazuri angajaţii nu au mai avut timp să umple rafturile, chiar dacă în depozite exista marfă.

În felul acesta au apărut alte fotografii, fiind născută o situaţie de criză chiar atunci când nu exista una cu adevărat.

“Cât poţi să cumperi? Cât poţi să blochezi banii în aceste alimente, cât poţi să mănânci? Mi-am luat aici pentru o zi, sau două zile şi gata. ″, a spus un client.

“E o prostie, o aberaţie. Asta e românu’, toţi suntem disperaţi cum aud ceva gata, aşa că ..”, a declarat alt client.

Vânzările au explodat mai mult ca de sărbători, spun reprezentanţii marilor magazine de retail.

’’Aș compara volumul comenzilor cu acela existent în ajunul sărbătorilor. Există suficientă marfa, echipele au fost mărite, comenzile la fel. Cerere a fost pentru neperisabile, conserve, fără un termen de valabilitate scurt, la aceste produse au existat cantităţi mai mici″ au declarat reprezentanţii ARMRC.

Stocurile naționale, suficiente 6 luni, în cazul unei epidemii cu coronavirus

Dacă România ar intra în epidemie, iar graniţele ţării ar fi închise, stocurile naţionale ar ajunge timp de 6 luni pentru milioane de oameni.

’’Avem stocuri şi calcule foarte bine făcute în mai multe scenarii până la maximum 10 milioane de oameni raportat la 180 de zile. Avem şi cantităţile, şi preţurile, şi stocurile retail, operatori economici şi ceea ce avem la rezervele statului. Avem scenariu pentru 400 de mii de oameni pentru 3 luni, 6 luni, pentru 10 milioane de oameni pentru 6 luni, ca să avem toate stocurile, capacitatea de transport, distributie″, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Citește și: Încă un italian care a călăatorit în Romania, infectat cu coronavirus

″Avem inclusiv care ar fi costurile dacă oamenii la un moment dat n-ar mai putea să plătească, dacă ar fi izolaţi să nu mai meargă la muncă, aici sunt scenarii extreme ″⁣, a mai spus acesta.

În prezent, capacitatea de producţie a operatorilor economici din industria alimentară este mult mai mare faţă decât este cererea din prezent.

Marile magazinele au stocuri făcute

Numai într-un magazin care deserveşte un întreg cartier sunt zeci de tone de făină în depozite.

″Sistemul nu te lasă să rămâi fără stoc, poate nu e un ulei, un produs dintr-o anumită firma, dar avem zeci, aşa că nu rămânem fără. Nu avem niciun produs care ne lipseşte în depozite sunt mii de paleţi plini cu marfa″⁣, a spus un director de magazin

Pe un raft acum sunt aproximativ 300 de baxuri de apă. Dacă brusc acestea s-ar cumpăra, în depozitul din spatele magazinului sunt alte 300 de baxuri de apă iar raftul s-ar umple la loc. Dacă şi acestea s-ar vinde, mâine raftul ar fi plin din nou pentru ca în depozitul central sunt mii de litri de apă şi zilnic 30 de tiruri livrează marfa acolo, iar un singur tir are 16 tone.

Fiecare supermarket şi hypermarket din România deţine, pe lângă depozite, şi platforme centrale pentru marfă.

Un singur depozit central al unui supermarket care deserveşte sute de magazine este aprovizionat zilnic de 6 ori. Primeşte în fiecare zi 230 de tiruri, dintre care 40 încărcate cu produse proaspete, respectiv fructe , legume carne şi lactate, în timp ce 30 sunt pline cu apă, iar restul de peste 100 cu produse uscate: faină, cereale, paste ori orez.

“Clienţii noştri nu au de ce să se panicheze, îi asigurăm că în permanenţă după cum se poate observa avem şi vom avea stocuri suficiente. Sunt pe termen nelimitat″, a declarat Flori Marin, director regional supermarket.

Fiecare retail are mecanisme pentru situaţii de criză, iar în acest moment cantitatea de marfă existenta în depozite, chiar şi fără realimentare, ar ajunge timp de câteva săptămâni. Zilnic sunt însă aprovizionate atât de la producători naţionali cât şi internaţionali pentru că nu există restricţii de transport.site news

Lasă un răspuns