Rețetă pentru Revelion. Tort de lapte şi nuci caramelizate

Tortul cu cremă de lapte și nuci caramelizate poate fi preparat rapid, putând fi o surpriză dulce pentru masa de Revelion.

Pentru nuci caramelizate
300 g miez de nucă
5 linguri zahăr
1 lingură unt

Pentru blat
6 albuşuri
12 linguri zahăr
3 linguri făiă
1 plic zahăr vanilat
1 lingură rom
1 lingură zeamă de lămâie
1 praf de sare

Pentru cremă
200 ml lapte
100 g unt
6 gălbenuşuri
6 linguri zahăr
esenţă de migdale
150 ml frişcă bătută pentru decor

Mod de preparare

Se începe cu caramelizarea nucilor. Se caramelizează zahărul într-o crăticioară până ajunge la culoarea maro-deschis, se adaugă o lingură de unt şi miezul de nucă zdrobit grosier. Se amestecă tot timpul pentru a se îmbiba nucile cu sosul caramel. Se ia vasul de pe foc şi se toarnă nucile caramelizate pe o suprafaţă plană (planşetă) acoperită cu folie de aluminiu. După ce se răcesc şi se întăresc, se trec prin maşina de tocat nuci.

Pentru blat, se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare şi zahărul turnat treptat. Se adaugă apoi zahărul vanilat, 1 lingură de rom, 1 lingură zeamă de lămâie, 200 g nuci caramelizate măcinate şi făina. Se amestecă până se omogenizează. Se toarnă compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru circa 40-45 de minute, până trece proba scobitorii.

Pentru cremă, se freacă gălbenuşurile cu zahărul, într-un vas aşezat în bain-marie, se adaugă laptele treptat şi se amestecă permanent până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Separat, se freacă untul spumă, apoi se adaugă crema puţîn câte puţîn, frecând în continuare, până se omogenizează complet. La sfârşit, se adaugă esenţa de migdale.
Se taie blatul în două felii orizontale se aşază crema între ele, păstrând o parte pentru ornat. Întinzi deasupra prăjiturii crema păstrată, presari peste ea nucile caramelizate rămase, adaugi cu ajutorul poşului câteva ornamente din frişcă bătută şi laşi prăjitura la rece câteva ore înainte de a fi porţionată şi servită site news.

Lasă un răspuns