Regatul Unit a prezentat noul regim vamal post-Brexit

Regatul Unit a prezentat noul regim vamal post-Brexit

Regatul Unit a prezentat un nou regim vamal post-Brexit, care urmează să înlocuiască Tariful Exterior Comun (TEC) al Uniunii Europene (UE). Acesta prevede menţinerea taxelor vamale de 10% la maşini importate, dar le elimină din importuri, în valoare de 30 de miliarde de lire sterline (33,6 miliarde de euro), care intră în lanţurile de aprovizionare britanice.

Marea Britanie a ieşit în mod oficial din UE la 31 ianuarie iar acum negociază acorduri de liber-schimb cu alte ţări.

Regatul şi Statele Unite au lansat la începutul lui mai o primă rundă de negocieri comeciale şi au anunţat că doresc să avanseze rapid către încheierea unui acord de liber-schimb.

Guvernul britanic speră să încheie acorduri care să-i acopere 80% din comerţul extern în următorii trei ani.

Noul regim se va aplica doar ţărilor cu care nu a încheiat niciun acord.

Conform Guvernului, în cadrul acestui nou regim, taxele vamale impuse unei largi game de produse urmează să fie suprimate – 60% dintre schimburi urmează să intre în Marea Britanie fără taxe, în baza condiţiilor prevăzute de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) sau prin actualul acces preferenţial, începând din ianuarie 2021.

Taxele vamale urmează însă să fie menţinute la un anumit număr de produse din sectoarele agricol, automobilului şi pescuitului, în vederea protecţiei acestor sectoare.

”Menţinerea unei protecţii a agriculturii are un sens ca monedă de schimb în negocierile cu UE şi Statele Unite. Însă acest lucru implică scumpiri importante la importuri agricole, în lipsa unui acord de liber-schimb între regatul Unit şi UE”, estimează Thomas Sampson, profesor asociat la London School of Economics. site news

Lasă un răspuns