Referendum organizat de Barna, scandal uriaș în USR. Au boicotat rezultatele și refuză să creadă adevărul

Referendum organizat de Barna, scandal uriaș în USR. Au boicotat rezultatele și refuză să creadă adevărul. Referendumul convocat de liderul USR, Dan Barna, a avut ca scop clarificarea doctrinară a partidului, ceea ce s-a și întâmplat. O majoritate covârșitoare a votat ca orientarea USR să fie de centru-dreapta. Referendumul a înregistrat cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice ale USR – și-au exprimat votul 12.106 membri.

Referendum organizat de Barna, scandal uriaș în USR

Referendumul privind poziționarea doctrinară a USR s-a încheiat sâmbătă dimineață cu o majoritate semnificativă a votanților în favoarea definirii partidului ca fiind unul de centru dreapta, anunță USR într-un comunicat de presă.

Astfel, 11.047 membri USR (adică 91,25% din voturi) au fost în favoarea clarificării doctrinare. Referendumul a avut cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice interne ale USR, în total exprimându-și votul 12.106 membri USR (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019). Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezența la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%.

Referendumul a fost convocat la inițiativa președintelui USR Dan Barna și s-a desfășurat pe parcursul a șapte zile, începând din 1 februarie.

“Nu este o schimbare de poziție, ci o consolidare a ei. Atunci când am fost ales președinte, am spus că suntem un partid de centru dreapta și tot ce am făcut în ultimii ani a fost în acest spirit. Am luptat pentru stat de drept, libertăți civile, libertate economică și o aliniere fermă la valorile europene și euro-atlantice.

Citește și Culmea populismului, lider PSD vrea referendum în ziua alegerilor locale. Vrea să le dea cetățenilor 10.000 de lei

Succesul acestui exercițiu de consultare internă vine să confirme dorința și curajul membrilor USR de a continua și a-și asuma această direcție. Este un pas necesar și așteptat în direcția consolidării unui partid care va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare”, a spus Barna.

Care este prioritatea numărul 1 a USR-ului

Președintele USR a adăugat că prioritatea numărul unu pentru partid în acest moment este pregătirea alegerilor locale și parlamentare, iar poziționarea ideologică ajută partidul în dialogul permanent pe care îl poartă cu românii.

Poziționarea USR ca partid de centru dreapta i-a nemulțumit însă pe mulți dintre membrii partidului, care au și boicotat referendumul. Ei spun că echipa Barna se raportează în mod fals la un număr mai mic de membri de partid, pentru că altfel referendumul ar fi invalidat.

Membrii USR au boicotat rezultatele și refuză să creadă adevărul

Astfel, opozanții poziționării USR ca partid de centru dreapta susțin că totalul membrilor de partid este 24.468 (din care 2.803 membri suspendați), și nu 21.361, așa cum susține aripa Barna. Ca atare, cei care au boicotat referendumul susțin că acesta nu ar fi valid.

Conducerea USR a explicat însă că cei 2.803 membri suspendați nu au drept de vot, prin urmare nu au fost luați nici în calculul privind cvorumul.

Documentul programatic prin care echipa Dan Barna a propus poziționarea partidului se numește ”România modernă. Reforma cinstită” și conține cele 5 mari principii de guvernare, precum și un plan de acțiune în viitorul imediat, însoțit de 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR.

De ce este partidul lui Barna de „centru-dreapta”

În documentul programatic al echipei lui Dan Barna, dat publicității pe 10 ianuarie, se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Documentul explică opțiunea de centru-dreapta: ”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”. site news

Lasă un răspuns