Raportul care arată că în 10 ani intrăm în criza pensionarilor

Cea mai numeroasă categorie de vârstă din România, decreţeii, născuţi după decretul lui Ceauşescu ce interzicea avortul, dat în 1966, se pregăteşte deja de pensie. Este un adevărat uragan care paşte finanţele publice. De aceea, în ultimii ani, minţile statului au început să caute tot mai insistent soluţii pentru ce va să vină. Pilonul II, reforma pensiilor, eforturile repetate de eliminare a pensiilor speciale, punerea pe masă a creşterii vârstei de pensionare, toate sunt soluţii sau discuţii de cele mai multe ori nepopulare. Ele nu privesc pensionarul de azi, ci pe lucrătorul de azi, care are mai are 10 – 20 de ani până la pensie. Statul nu excelează în explicaţii despre scopul adevărat al acestor dezbateri. Nici politicienii, care refuză, din motive electorale, să-şi asume comunicarea situaţiei reale.

Vezi de ce sindicatele refuză majorarea contribuției anuale la Pilonul II de pensii administrat privat.

Cel mai complet raport despre viitorul sumbru al pensiilor

Însă există rapoarte internaţionale detaliate despre ce ne aşteaptă în viitorul imediat. Economica.net prezintă  un raport întocmit de Comitetul de Politici Economice al Comisiei Europene (CE), în care este proiectată pe larg evoluţia pe următorii zeci de ani a populaţiei din România şi, în special, ce se va întâmpla cu pensiile. În jurul anului 2030 va începe criza pensionarilor şi va ţine cel puţin 10 ani.

Vezi aici raportul integral al experților europeni despre viitoprul sistemului public de pensii din România.

Raportul Comitetului european porneşte cu cea mai înfiorătoare dintre cifre: populaţia totală a României. Calculată de experţii CE la 19,6 milioane de oameni în 2016, o văd azi la 19,1 milioane. În 2030 nu vom mai fi 18 milioane, iar în 2050 am ajunge în jur de 15 milioane. Scăderea accelerată a populaţiei e pusă de experţi pe seama fertilităţii reduse (1,5 copii per femeie în 2015, mult sub rata de înlocuire) şi a migrării. Apoi, azi ar fi circa 5,18 milioane de pensionari şi 8,22 de milioane de angajaţi. Însă în toate statisticile guvernului sunt doar 7 milioane de angajaţi. În 2030 ar urma să se menţină numărul de pensionari, dar numărul de salariaţi să scadă cu aproape un milion. Iar în 2040, numărul pensionarilor ar creşte la 5,5 milioane, iar numărul angajaţilor ar scădea la 6,4 milioane. (site news)

Lasă un răspuns