facebook

Raed Arafat se teme că decizia CCR privind amenzile ar putea duce la o relaxare bruscă, urmată de creșterea infectărilor și deceselor

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că decizia Curții Constituționale care a stabilit că amenzile aplicate în starea de urgență sunt neconstituționale crează „o problemă majoră”, întrucât nu există mijloace de a-i face pe oameni să respecte regulile.

Raed Arafat afirmă că e foarte probabil ca o relaxare bruscă a restricțiilor să ducă la înmulțirea infectărilor și a deceselor.

”Nu discut și nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporții, devine o problemă majoră.

În situația în care se află întreaga lume, în care țări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă ca să apărăm viețile cetățenilor, dar și a celor care lucrează în sistemul de intervenție și în sistemul sanitar”, a postat Raed Arafat pe Facebook.

”Înteleg perfect supărarea și frustrarea cetățenilor care doresc cât mai repede întoarcerea la normalitatea dinaintea pandemiei. Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul controlat și nu a atins proporțile pe care le-a atins în unele țări face pe mulți să pună întrebări din ce în ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităților.

”Virusul este un ucigaș care cauzează afecțiuni complexe și uneori fatale pentru o parte din populație pe care suntem obligați să o protejam”

Mă intreb, însă, cum vom explica situația în cazul în care, prin nerespectarea regulilor și prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la „normalitatea” dorită și solicitată de o parte a populației și a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câștigat împreună în ultimele două luni, iar în loc să scadă cazurile și numărul deceselor acesta ar crește semnificativ”, a adaugat Arafat.

”De aceea, devine necesară o relaxare graduală cu reguli și cu evaluări periodice pentru a evita ca situația să scape de sub control. Așa că, din respect pentru majoritatea care respectă regulile și fac tot posibilul să se protejeze și să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem și mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viața majorității în pericol”, a mai scris Afarat, care a nu vrea sa discute despre eventuale abuzuri sau nemulțumiri, care ar fi putut fi rezolvate pe cale legală.

„Faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceștia rămânând cu simptome ușoare sau chiar asimptomatice, nu schimbă și faptul că virusul este un ucigaș care cauzează afecțiuni complexe și uneori fatale pentru o parte din populație pe care suntem obligați să o protejam.

Sper ca postarea mea să clarifice punctul meu de vedere fiind, în poziția în care mă aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio formă, să fie optimistă la acest moment și să spună că totul va fi bine”, a incheiat Arafat.

Curtea Constituțională a României a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancțiunilor aplicate în timpul stării de urgență, e neconstituțională. site news

Lasă un răspuns