PSD vrea să reînvie Super-Jandarmeria lui Dragnea, negată vehement de Tudose și acceptată de Dăncilă

PSD vrea să reînvie Super-Jandarmeria lui Dragnea, negată vehement de Tudose și acceptată de Dăncilă. PSD vrea să promoveze rapid o propunere legislativă care extinde sensibil competențele Jandarmeriei Române printr-o serie de prevederi controversate: extinderea competențelor Jandarmeriei pentru intervenția contrateroristă, acordarea calității de organe de cercetare penală dar și competența de a aviza înființarea firmelor private de pază, atribuție aflată în prezent în competența Poliției Române. 

PSD vrea să reînvie Super-Jandarmeria lui Dragnea, negată vehement de Tudose și acceptată de Dăncilă

Proiectul de lege a fost respins de către Camera Deputaților, dar Senatul, unde PSD are majoritate, este cameră decizională. Acum, PSD vrea să promoveze acest proiect în Senat. Proiectul a fost deja adoptat în comisiile de Apărare (anul trecut) și Juridică (marți, 11 februarie) și urmează să meargă în plenul Senatului.

Proiectul de lege, inițiat în principal de senatori și deputați PSD (liberalii care au susținut inițial proiectul și-au retras semnăturile ) a fost „desființat” de Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, care a dat aviz negativ, în octombrie 2017.

Guvernul Tudose – negativ, Guvernul Dăncilă – pozitiv

După schimbarea lui Tudose, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a dat aviz pozitiv, cu rezerva însușirii unor amendamente practic irelevante, în mai 2018.

În 28 ianuarie 2020, a urmat un nou aviz negativ, de data aceasta a Guvernului Ludovic Orban. 

Vezi și PNL o ia pe urmele PSD, Ministrul Transporturilor promite patru segmente de autostradă gata în acest an

Nicoleta Pauliuc, vicepreședinte PNL al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, consideră că proiectul nu face decât să „fragilizeze” suplimentar „o instituție extrem de importantă în arhitectura de securitate a statului român, aflată oricum într-un moment dificil”.

PNL condamnă această idee

„La momentul în care laboratoarele PSD coordonate de Dragnea au „gândit” această lege, în 2017, n-au urmărit decât să confere puteri sporite unei instituții de forță pe care o controlau nemijlocit. Aceste prevederi din lege, la care PSD văd că nu renunță după 2 ani și două avize nefavorabile de la Guvern, nu rezolvă problemele majore cu care confruntă astăzi Jandarmeria. Din contră, toate aceste suspiciuni fragilizează o instituție extrem de importantă în arhitectura de securitate a statului român, aflată oricum într-un moment dificil. 

Citește și Bădălău acuză că sunt șopârle pe piață care complotează excluderea lui din PSD

Totodată, atitudinea PSD ne demonstrează încă o dată cât de importante sunt alegerile anticipate. 

Posibilitățile de dezbatere parlamentară sau de colaborare între Guvern și Parlament sunt pur teoretice. Având majoritate în comisii, PSD nu dă doi bani pe interesul public sau pe viziunea forțelor politice care i-au îndepărtat de la guvernare. Fără anticipate vom trăi în aproape un an într-o Românie în care legile sunt făcute de cel mai toxic partid al ultimilor 30 de ani”, a afirmat Nicoleta Pauliuc. site news

Lasă un răspuns