PSD încurcă PNL, scade TVA la 16% în comisii la Cameră

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost impusă de majoritatea PSD din comisie. Astfel, 13 voturi au fost pentru, iar 2 împotrivă, acestea din urmă aparținând PNL și USR. Propunerea legislativă a fost făcută de cinci deputați PNL pe când partidul era în opoziție. PSD a blocat în vremea în care social-democrații erau la guvernare.

Se extinde aria cotei reduse de TVA

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru alte categorii. Astfel, sunt incluse „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice”. Deasemena, cota redusă se va aplica șo pentru seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

PSD învinge PNL cu aceleași arme

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional. El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman). Practic, este a doua oară când PSD încurcă PNL chiar cu armele folosite în trecut de liberali. Săptămâna trecută, PSD a propus în Parlament dublarea alocațiilor pentru copii din 2020. Liberalii au respins ideea, după ce ei impuseseră anul trecut o creștere majoră a acestor alocații în plină guvernare PSD.

Iohannis apără poziția liberalilor

Bugetul României nu își permite la acest moment o reducere de TVA, este prima reacție a șefului statului. Nu văd un lucru bun ca această taxă să scadă de azi pe mâine, spune președintele Klaus Iohannis. „În perspectivă, este posibil să discutam așa ceva, dacă lucrurile merg bine, dar de azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis. (site news)

Lasă un răspuns