Proteste incredibile în Harghita împotriva a doi muncitori din Sri Lanka, aduși la o brutărie

Mai mulţi locuitori ai comunei Ditrău din judeţul Harghita s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa muncitorilor străini într-o brutărie din localitate. Oamenii fac proteste și solicită Consiliului Local demararea unui referendum pentru stoparea influxului de imigranţi.

Situaţia este extrem de tensionată în Ditrău. Scandalul a luat amploare după ce localnicii s-au arătat nemulţumiţi de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie din localitate. Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2500 de persoane. Au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă. Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.

Ură, tensiune și proteste la Primărie

În cadrul şedinţei de miercuri, 29 ianuarie, a Consiliului Local, oamenii au cerut fie iniţierea acestei proceduri, fie găsirea unei soluţii care să stopeze influxul de imigranţi. Puskas Elemér, primarul comunei Ditrău, le-a dat oamenilor posibilitatea de a-şi exprima opinia în şedinţa Consiliului Local. Proprietarul brutăriei atrage însă atenţia că în spatele panicii s-ar putea afla conflicte personale.

Citește aici despre un sondaj privind populația maghiară din Translivania, cât de izolați sunt.

Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei. Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum.

Vezi aici și de ce UDMR este printre marii perdanți ai alegerii primarilor în două tururi.

„Situaţia nu e deloc simplă”, a spus deputatul UDMR Bende Sándor publicaţiei în limba maghiară. „Probabil că dacă şi-ar fi găsit muncitori autohtoni, nu ar fi căutat angajaţi străini”. Politicianul a găsit și explicația potrivită pentru situația creată. Lipsa forţei de muncă în judeţ şi necesitatea întoarcerii acasă a tinerilor plecaţi la muncă în străinătate sunt cele două argumente ale deputatului UDMR. Asta chiar dacă Bende Sandor este conștient că proprietarii firmelor nu pot concura cu salariile oferite în ţările vest-europene, sustine și radiocluj.ro.

Ce spune legea despre referendumul local, unde vor să ajungă localnicii prin proteste

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului permite demararea unui vot în plan local în legătură cu problemele ce afectează membrii unei comunităţi. Referendumul este demarat fie la iniţiativa primarului, fie la sugestia a cel puţin o treime dintre membrii Consiliului Local. Conform legii, consultarea este validă în contextul în care peste 30% din membrii comunităţii îşi exprimă dreptul la vot. site news

Lasă un răspuns