Proteste antiguvernmentale în Iran, se cere plecarea ayatollahului Khamenei

Noi proteste au izbucnit în Iran, duminică, manifestanţii cerând demisia conducătorilor. Totul vine după ce autorităţile au recunoscut, sâmbătă, că au doborât din greşeală avionul ucrainean.

Primele scandări împotriva „dictatorului”

“Ne mint că inamicul nostru este America, inamicul nostru este chiar aici”. Asta a scandat un grup de protestatari strâns în faţa unei universităţi din Teheran. Numeroşi iranieni au manifestat şi în faţa altei universităţi din Teheran, dar şi în alte oraşe. Proteste au avut loc şi sâmbătă, când forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Mulţi manifestanţi au scandat atunci: “Moarte dictatorului”, furia lor fiind îndreptată către ayatollahul Ali Khamenei. “Cere iertare şi demisionează”, a titrat duminică Etemad, precizând că oamenii cer ca vinovaţii în cazul avionului doborât să demisioneze.

Iranienii l-au reținut pe ambasadorul britanic

În timpul protestelor de sâmbătă, ambasadorul britanic Rob Macaire a fost arestat şi reţinut timp de trei ore. Acest lucru a fost catalogat de Marea Britanie „o încălcare flagrantă a legii internaţionale”. Macaire participa la un priveghi care s-a transformat în protest. A plecat spre ambasadă, însă a fost reţinut după ce s-a oprit la o frizerie. Duminică, Ministerul Iranian de Externe a anunţat că l-a convocat pe Macaire pentru a i se plânge cu privire la prezenţa sa la “un protest ilegal” la Teheran. De asemenea, în faţa ambasadei Marii Britanii la Teheran a avut loc un protest al unui grup de aproximativ 200 de iranieni. Manifestanţii au dat foc drapelului britanic şi celui israelian şi au scandat: “Moarte Marii Britanii”, “Moarte Statelor Unite” şi “Moarte Israelului”.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât din greşeală avionul companiei Ukraine International Airlines. Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat de la Teheran către Kiev. Catastrofa care a dus la moartea a 176 de persoane – în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni – a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

Ucraina a prezentat duminică seara date în premieră despre doborârea avionului, arătând unde a lovit racheta iraniană. (site news)

Lasă un răspuns