Propunere: reducere TVA cu 11% pentru restaurantele și cantinele din Bulgaria

Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi cantine de la 20% la la 9%, începând din 2021, pentru a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus, a declarat, marţi 12 mai, premierul Boiko Borissov, citat de agențiile internaționale de presă.

În Bulgaria, unde turismul deține o cotă de 8% din economie, s-au înregistrat până acum 2.004 de cazuri confirmate de coronavirus şi 93 de decese.

Guvernul de la Sofia a închis toate restaurantele, barurile şi cafenele începând de la mijlocul lunii martie pentru a ţine sub control pandemia.

La începutul lunii mai, autorităţile au relaxat parţial restricţiile, permiţând servirea clienţilor în grădini sau terase.

„Vom face o excepţie pentru voi, pentru că sectorul este închis în urma ordinelor noastre”, a declarat Borissov, după o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor restaurantelor şi hotelurilor. „Aceasta poate fi o măsură care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum în mâinile voastre”, a adăugat premierul bulgar.

Boiko Borissov premierul Bulgariei
Premierul Borissov a declarat în repetate rânduri că dorește să sprijine industria ospitalității

Într-o postare pe Facebook, Borissov a precizat că TVA redus pentru restaurante ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Propunerea ar urma să fie înaintată Parlamentului, de partidul GERB al premierului Borissov, chiar astăzi, 12 mai.

Hotelurile din Bulgaria beneficiază, deja, de o Taxă pe Valoarea Adăugată de 9%.

Borissov a mai spus că Guvernul de la Sofia va avea suficiente mijloace pentru a face faţă pandemiei de coronavirus, dar că va avea nevoie de miliarde pentru a reporni economia.

Chiar dacă este una dintre cele mai sărace ţări din UE, Bulgaria menţine o disciplină fiscală strictă. Guvernul de la Sofia se aşteaptă ca măsurile stricte introduse la nivel global pentru a opri răspândirea noului coronavirus să provoace o contracţie de 3% a economiei bulgare în acest an.

În schimb, Comisia Europeană estimează că economia bulgară se va contracta cu 7,2%. site news

Lasă un răspuns