Proiect de lege pentru relansarea industriei auto și de electrocasnice, depus de PSD

Un proiect de lege pentru relansarea industriei auto și de electrocasnice a fost depus în Parlament de PSD. Scopul este asigurarea locurilor de muncă pentru sute de mii de angajați, scrie Mediafax. Ca și a unor venituri certe la bugetul de stat.

Senatorul Radu Oprea susține că o astfel de lege este necesară. Și aduce ca argument cifrele Asociației Constructorilor de Automobile. Acestea arată o scădere cu 30% a cifrei de afaceri.

„Industria auto din România este cea mai importantă ramură industrială. Ponderea sa este de 14% din PIB și 28% din exporturi. 185.000 de angajați sunt în această industrie și în companiile care produc componente. Suntem pe locul 4 în Europa”, a spus Oprea.

În ceea ce privește industria de produse electrocasnice, senatorul social-democrat a spus că sunt 11 fabrici de componente diverse în România.

Ce prevede proiectul de lege

Acest proiect de lege prevede dublarea până la 910 milioane de lei a bugetului programului de stimulare a înnoirii parcului auto național. Beneficiarii urmează să primească și o bonificație suplimentară de 1000 de lei. Aceasta se va oferi dacă optează pentru cumpărarea unui autoturism din producție internă.

De asemenea, se prevede majorarea până la 310 milioane de lei a bugetului programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante energetic.

O altă propunere se referă la majorarea până la 210 milioane de lei a bugetului programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Un program care prevede promovarea vehiculelor eco, menținerea primelor de casare și a eco-tichetului la nivelul actual.

„Ar fi o iresponsabilitate ca actualul Guvern PNL să nu sprijine și să nu aplice de urgență acest proiect de lege”, a conchis Radu Oprea.

Lasă un răspuns