Proiect de lege care obligă angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor

Proiect de lege care obligă angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor

Un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE, votat deja de Senat și pus pe ordinea de zi de astăzi a Camerei Deputaților, ar obliga toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme decretate”.

Prevederea vizează părinții cu copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor, potrivit proiectului.

Principala problemă a proiectului este că pune o presiune economică foarte mare asupra companiilor private, având in vedere că acestea ar trebui sa plăteasca zilele libere din bugetul propriu, neexistând posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sau fondul de șomaj, cum sunt platite de obicei aceste concedii.

Proiectul de lege vine în ajutorul părinților care nu au posibilitatea de a găsi soluții în contextul închiderii școlilor pentru evitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Mediul privat – mai ales micii întreprinzători – începe deja să simtă efectele crizei coronavirusului, Consiliul Național al IMM-urilor cerând luni autorităților măsuri de sprijin. În acest context, o creștere a costurilor prin acoperirea indemnizației pentru zilele libere ar însemna o presiune suplimentară pentru companiile private, aflate deja în dificultate.

Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor, amânat o săptămână

Din păcate, proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra la votul final din plen. site news

Lasă un răspuns