Privatizarea sistemului de sănătate încinge spiritele. Avocatul Poporului se duce glonț la CCR

Privatizarea sistemului de sănătate încinge spiritele. Avocatul Poporului se duce glonț la CCR. Renate Weber, Avocatul Poporului, a afirmat că există suficiente motive pentru ca ordonanța de urgență prin care spitalele private vor primi dreptul de accesa fondurile din programele de sănătate să fie atacată la Curtea Constituțională. Weber susține că ordonanța va afecta concurența loială între sistemul public de sănătate și cel privat.

Privatizarea sistemului de sănătate încinge spiritele

”Problema este că cele două sisteme trebuie să fie în condiții de concurență loială. Dacă sistemul privat se întărește mai mult, atunci îți cade sistemul public”, a declarat Renate Weber, ea invocând faptul că achizițiile publice trebuie să respecte un set de condiții mult mai restrictiv decât cele din sistemul privat.

Însă obiecția cea mai mare este legată de faptul că depășirea de către spitalele private a cheltuielilor prevăzute prin contractul cu casele de sănătate va putea fi compensată din bugetul de stat, prin decizia ministrului Sănătății.”, a spus Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului se duce glonț la CCR

”Dacă cheltuielile făcute cu un tratament sunt mai mari decât contractul cu Casa de asigurări, ei vor putea obține rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Pentru mine este de neînțeles să dai unui singur om puterea absolută să decidă. Văd aici o îngrijorare teribilă (…) Putem să ne imaginăm o zi în care vine un ministru care decontează cheltuielile spitalelor private, dincolo de contracte”, a mai declarat Weber.

Citește și Avocatul Poporului, atac la DNA

Ea a spus că există riscul ca bugetul sănătății să fie majorat pentru plata acestor servicii efectuate de către sistemul privat de sănătate care va prospera în dauna celui de stat.

O să ne uităm pe text și cred sincer că pe această ordonanță vom sesiza CCR”, a conchis Renate Weber. site news

Lasă un răspuns