Primul pacient tratat cu plasmă s-a vindecat de coronavirus

Un bărbat în vîrstă de 46 de ani este primul pacient care a primit plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la două persoane care s-au vindecat de coronavirus.

S-a confirmat cu două teste că nu mai are COVID-19, dar starea lui rămâne gravă din cauza sechelelor pulmonare şi renale.

Bărbatul nu avea afecţiuni medicale cunoscute și a ajuns în stare gravă la spitalul din Galaţi, fiind necesară intubarea. Testul a confirmat că este infectat cu COVID-19, iar medicii au decis să utilizeze, în premieră pentru Galaţi, procedura numită plasmafereză. Aceasta presupune prelevarea de plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la cei care s-au vindecat de coronavirus cu ajutorul unui aparat performant donat Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi.

Procedura a avut loc în urma cu o săptămână, când la centrul de Transfuzii s-au prezentat primii doi donatori de plasmă. Ulterior, aceasta a fost folosită în tratamentul pacientului de 46 de ani şi a dat roade. În urma efectuării a două teste, medicii au aflat că pacientul nu mai are COVID-19 şi au decis să-l transfere într-o secţie fără persoane infectate. Cu toate astea, starea pacientului rămâne gravă din cauza sechelelor pulmonare şi renale rezultate în timpul luptei cu infecţia.

Prima donare de plasmă îmbogăţită cu anticorpi a avut loc săptămâna trecută la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi. Două persoane, soţi şi soţie, au fost primii donatori şi de atunci au mai donat încă 11 oameni, foşti pacienţi de COVID-19. site news

Lasă un răspuns