Prime între 500 şi 1500 de euro, pentru personalul medical

Personalul spitalelor din Franţa va fi recompensat cu prime între 500 şi 1500 de euro, pentru eforturile depuse în timpul epidemiei de coronavirus, decretul în acest sens fiind publicat, vineri, 15 mai, în Jurnalul oficial.

Toţi membrii personalului spitalicesc vor primi câte 500 de euro, iar cei care au lucrat în zonele cele mai afectate de epidemie sau în instituţii unde au fost internaţi bolnavi de COVID-19 vor primi 1500 euro.

„Primă excepţională” pentru personalul medical

Această „primă excepţională”, care nu este impozabilă, va fi acordată acelor persoane care „şi-au exercitat în mod efectiv funcţiile” în instituţii publice de sănătate, „între 1 martie şi 30 aprilie 2020”, se precizează în decret.

Prima a fost anunţată încă de la sfârşitul lui martie de şeful statului, Emmanuel Macron, după ce a declarat că Franţa este „în război cu un inamic invizibil”.

Acordarea ei a rămas însă în suspans până la apariţia decretului, anunţată iniţial pentru începutul lunii mai şi care a făcut obiectul unor intense discuţii.

Citește și Saloanele de înfrumuseţare, aglomerate în prima zi de relaxare. Programări de la 5 dimineața

Efortul bugetar total pentru aceste prime va fi de 1,3 miliarde de euro, potrivit Ministerului francez al Sănătăţii. 

Bilanţul epidemic a ajuns la 27.074 de morţi în Franţa, cu 83 de decese produse în ultimele 24 de ore, anunţă Direcţia Generală de Sănătate de la Paris, citată de cotidianul Le Figaro.

În prezent, în spitalele din Franţa sunt 21.071 de pacienţi care au coronavirus, 2.428 fiind în secţii de reanimare.

Peste 70% dintre persoanele spitalizate sunt în regiunile Île-de-France, Grand-Est, Auvergne-Rhône-Alpes şi Hauts-de-France. site news

Lasă un răspuns