Prima corvetă construită în România pentru Pakistan, cum arată nava militară constrută la Galați

România a construit prima navă militară pentru o putere nucleară din lume. Șantierul Naval Galați, deținut de olandezii de la Damen, a predat prima din cele două nave de patrulare către marina Pakistanului. Cu o lungime de 91 de metri și un tonaj de 2.300 de tone, nava PNS 271 Yarmook este văzută de marina Pakistanului drept o corvetă și va fi înarmată cu tunuri și rachete anti-navă odată ce va ajunge „acasă”.

Noua navă – catalogată OPV (off-shore Patrol Vessel) de către olandezi, dar considerată corvetă de către pakistanezi – a fost predată vineri către Forțele Navale ale Pakistanului într-o ceremonie desfășurată la Constanța.

Este prima navă dintr-o serie de două – a doua va fi predată în luna mai – care fac obiectul unui contract semnat de Pakistan cu Damen în 2017. Compania Olandeză, cu aprobarea Pakistanului, a ales șantierul naval Galați ca loc unde aceste nave să fie realizate. Doi ani mai târziu, ambele nave au fost gata și sunt în curs de predare către clientul final.

Nava este o bijuterie tehnologică, corvetele pentru armata noastră mai așteaptă

Nava PNS 271 Yarmook are o lungime de 91 de metri, un tonaj de 2.300 și poate găzdui un echipaj de 92 de marinari și ofițeri. Nava are o viteză de 22 de noduri, acomodează „din fabrică” două ambarcațiuni rapide de tip RHIB și este pregătită să permită operaționalizarea la bord a unui elicopter și/sau a unor aeronave fără pilot (UAV).

Citește și cum Comisia Europeană a lansat procedura de deficit excesiv pentru România.

Conform informațiilor oficialilor pakistanezi, nava va fi înarmată cu sisteme proprii odată ce va ajunge în Pakistan – sisteme de rachete antinavă, un tun de 30 mm, sisteme de apărare anti-aeriană CIWS, precum și patru stații-mitralieră 12.7 mm.

Invitați-surpriză la lansare, generalul Coldea și fostul miliardar Tender

Livrarea primei nave militare, tip corvetă, construită la Galați de muncitorii români de la Damen, pentru Marina Militară din Pakistan, s-a desfășurat în portul Constanța prin organizarea unei ample ceremonii la care au participat, pe lângă înalți oficiali din armata pakistaneză și oaspeți români invitați de către aceștia. Pe lista de ”persoane influente din România” au figurat, printre alți invitați, Florian Coldea și Ovidiu Tender. Printre invitații români, prezența fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost imediat remarcată. În uniforma de general, Coldea a fost pus la loc de cinste, în primul rând, lângă contraamiralul Mihai Panait, șeful Comandamentului Flotei Române, cu care s-a întreținut, relaxat, în timpul evenimentului.

Vezi și de ce Statul Paralel al lui COldea e singurul care mai funcționează în România.

În rândul al treilea de scaune, datorită sale staturii impozante, era imposibil să nu îl observi pe Ovidiu Tender, venit împreună cu soția. Familia Tender a ieșit, la final, pe cheu, pentru a-și face poze cu nava și cu celelalte vapoare din portul Constanța. Ovidiu Tender a dat de înțeles că a fost invitat la ceremonie de partea pakistaneză. Dar soția lui, mai vorbăreață, a declarat, pentru EVZ, că au, la București, o vecină pakistaneză și că, la vară, vor merge în vacanță la Islamabad, având prieteni acolo. Nu ar avea încă afaceri dar ”cine știe”. site news

Lasă un răspuns