Prețurile produselor alimentare de bază plafonate, pentru a nu exploda. Ce propune Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Prețurile produselor alimentare de bază ar urma să fie plafonate. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune plafonarea, pentru o perioadă limitată, a prețurilor produselor de strictă necesitate care fac are fac parte din coșul minim de consum lunar. Măsura este pentru a-i proteja pe consumatori în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri.

Prețurile produselor alimentare de bază ar urma să fie plafonate

ANPC arată că, în contextul pandemiei declanşate de noul coronavirus şi a decretării stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, există o creştere substanţială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piaţă. Acest lucru în condiţiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual. ANPC propune măsura plafonării preţurilor pentru a preveni comportamentele comerciale incorecte sau ilegale şi posibilele creşteri substanţiale de preţuri.

În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantităţile din acelaşi produs vândute unei singure persoane. Astfel s-ar putea permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs şi pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare, potrivit comunicatului.

Consumatorii, încurajaţi să facă sesizări

ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze toate situaţiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine. Inclusiv eventuale neconcordanţe între preţul unui produs la raft şi cel facturat la casa de marcat, sau inadvertenţe între preţul unui produs aflat la promoţie şi cel de referinţă, precum şi altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză, mai arată ANPC. site news

Lasă un răspuns