Prețul aurului, la un nivel record! Curs BNR

Prețul aurului a crescut la un maxim al tuturor timpurilor, inclusiv pe piața din România, pe fondul tensiunilor dintre China și Statele Unite, al scăderii dolarului și ratele ultra-scăzute ale dobânzilor, în timp ce piețele bursiere se mențineau într-o zonă a incertitudinilor, anunță Reuters, citat de Mediafax.

Prețul aurului, peste maximul anterior

La București, gramul de aur era cotat, conform cursului anunțat de BNR, la 257,3676 lei/gram, peste maximul anterior, de 253,7705 lei/gram, atins pe 18 mai.

Bursele europene au avut un start slab, resimțind efectele primei scăderi săptămânale din ultimele patru săptămâni, pe fondul celor mai rapide creșteri ale euro de la începutul anului 2016, care au dus moneda europeană la 1,17 dolari.

Aurul a crescut cu 1,6%, până la un nivel record de 1.943 dolari pe uncie, depășindu-și câștigurile din septembrie 2011. Argintul a urcat cu 5,5%, pentru a atinge maximul din iulie.

Bursele europene și-au revenit oarecum după ce datele din Germania au arătat o îmbunătățire a moralului de afaceri, dar vor trebui să facă eforturi pentru a ieși din roșu.

Și bursele asiatice au avut evoluții neconvingătoare, cu indicele chinez CSI300 închizându-se cu un plus de doar 0,2%, după pierderi puternice vineri, și cu indicele Nikkei în scădere cu 0,2%.

Tensiuni globale

Acțiunile globale și-au pierdut elanul la sfârșitul săptămânii trecute, după ce Washingtonul a ordonat închiderea consulatului Chinei din Houston, ceea ce a determinat Beijingul să închidă consulatul american din Chengdu.

Citește și NASA a lansat trailerul misiunii către Marte

Pentru burse, un element-cheie din această săptămână sunt anunțurile rezultatelor principalelor companii din tehnologie.

Îngrijorările legate de perspectivele economice ale SUA au început să afecteze dolarul, al cărui indice a scăzut cu 0,5% până la cel mai redus nivel din aproape doi ani.

Euro a câștigat 0,5% până la 1,1711 dolari, atingând maximul a 22 de luni, după acordul european privind fondul de recuperare.

Față de yen, dolarul a scăzut cu 0,5% până la 105.605 yeni, o valoare minimă de patru luni, în timp ce lira britanică a atins maximul a patru luni și jumătate, la 1,2832 dolari.

Prețurile petrolului au fost afectate de îngrijorările legate de agravarea relațiilor sino-americane. Petrolul Brent a scăzut cu 0,05%, la 43,32 dolari pe baril, iar petrolul aamerican a rămas la 41,29 dolari/baril. site news

Lasă un răspuns