Premierul spune că nu renunță la alegerea primarilor în două tururi: cele două variante

Premierul Orban a reiterat sâmbătă că guvernul are două variante pentru a legifera alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asta se va întâmpla dacă acest lucru nu va fi decis de Parlament. E vorba despre angajarea răspunderii pe proiectul de lege sau chiar o ordonanță de urgență. ”Avem ca variante angajarea răspunderii sau ordonanță de urgență”, a spus Orban, întrebat despre alegerea primarilor în două tururi.

El a amintit că o inițiativă legislativă în acest sens, depusă de PNL, se află în Camera Deputaților, forul decizional. Legea poate fi adoptată dacă partidele care au susținut învestirea guvernului o vor vota.

Ludovic Orban a vorbit și joi seara, într-o emisiunea la Realitatea Plus, despre posibilitatea adoptării unei OUG sau chiar angajarea răspunderii guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Cel care presează puternic pare a fi președintele Iohannis, care a trasat asta ca prioritate.

„Partidul Naţional Liberal susţine alegerea primarilor în două tururi, am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaţilor, să încercăm o mobilizare, astfel încât să trecem proiectul de lege. (…) Asta este o variantă, mai avem la dispoziţie două variante, în cazul în care această variantă nu va funcţiona, fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanţe de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.

Alegerea primarilor într-un singur tur va favoriza partidele mari, precum PSD și PNL. De aceea, liberalii sunt destul de încurcați cu acest subiect care poate produce efecte uriașe asupra dinamicii electorale. (site news)

Lasă un răspuns