Premierul Olandei optează pentru „imunizarea de turmă“ a compatrioţilor săi în locul izolării

Premierul Olandei optează pentru „imunizarea de turmă“ a compatrioţilor săi în locul izolării

Urmând modelul omologului său britanic, Premierul olandez Mark Rutte, a declarat luni că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, unde cea mai mare parte a populației va fi contaminată cu noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populației.

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Rutte.

În Olanda s-au închis toate școlile, barurile, restaurantele, casele de toleranţă şi cafenelele până la 6 aprilie.

În discursul său, premierul a anunţat că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul, protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave, ceea ce ar putea dura „luni, dacă nu chiar mai mult”.

Olanda nu are în vedere o izolare totală, spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa.

„În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate”.

1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost detectate în Olanda, dintre care 24 de decese.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat faptul că statele nu fac suficient pentru a identifica şi testa fiecare caz potenţial de COVID-19 şi au tendinţa de a se axa pe măsurile de distanţare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

”Avem un mesaj simplu pentru toate ţările: testaţi, testaţi, testaţi!”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

”Nu poţi stinge un incendiu dacă eşti legat la ochi”

Statele nu vor fi capabile să combată pandemia dacă nu ştiu cine este infectat şi cine nu este, a argumentat el. ”Nu poţi stinge un incendiu dacă eşti legat la ochi”, a adăugat Ghebreyesus.  

Se pare că strategia de îngrădire a bolii, prin identificarea persoanelor infectate şi izolarea lor rapidă, rămâne cea mai bună abordare, aceasta dovedindu-şi eficacitatea în China, Coreea de Sud şi Singapore, insistă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În schimb, el a lăudat spiritul de solidaritate şi faptul că guvernele au alocat finanţări suplimentare pentru combaterea pandemiei. ”Nu este doar finanţarea, ci şi spiritul uman pe care-l vedem, acesta combate virusul şi este mai puternic (…) Am fost foarte încurajat în ultima săptămână de nivelul puternic de solidaritate pe care-l văd”, a conchis directorul OMS. site news

Lasă un răspuns