Ponta și Ciolacu dezvăluie cum vor bloca anticipatele: numirea unui nou guvern Orban, atacată la CCR

Pro România nu are o problemă cu alegerile anticipate, dar PSD controlează calendarul în Birourile Permanente ale Parlamentului, astfel că este singura formațiune ce poate declanșa scrutinul înainte de termen, dezvăluie Victor Ponta. Vreau să remarcați că retrăim momentul 2009, doar că s-au schimbat puțin actorii, în sensul că în 2009 a picat la vot, în Parlament, Guvernul Boc. Noi, majoritatea care picasem Guvernul Boc, am propus un premier, pe Klaus Iohannis, și Băsescu l-a refuzat. Am stat patru luni cu guvern interimar”, a declarat liderul Pro România, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire.

Citește și ce amenință Orban că face dacă ajunge iar premier, mutarea care termină PSD.

Ponta dezvăluie majoritate PSD-PRO România-ALDE

Victor Ponta consideră că „astăzi avem o situație de criză. Nu era normal doar să votăm să dăm jos un guvern și să nu venim cu o propunere. Condiția noastră a fost să nu fie (n.r. – propunere de premier) de la PSD, iar condiția lor a fost să nu fie de la Pro România, că altfel puteam să o propunem pe Corina Crețu. Cred că am făcut o propunere mai mult decât decentă. E chiar capabil să conducă, a fost și ministru, și avem și majoritate, așa cum s-a dovedit. Dacă vin și cei de la ALDE, majoritatea ar fi chiar consistentă. Dacă va accepta sau nu Iohannis, acest lucru nu știu”.

PSD controlează jocul, nu Iohannis – fiindcă PSD conduce Parlamentul

Întrebat dacă declanșarea alegerilor anticipate pare un scenariu realizabil, Victor Ponta a răspuns: „E posibil. Problema e că acum se intră în jocul procedurilor. În Parlament, în Birourile Permanente, unde se stabilesc calendarul, PSD fără noi, fără Pro România, are majoritate. Deci ei pot să controleze calendarul. Nu poate să-l controleze nimeni altcineva.

Află si ce lider PSD spune că partidul va definitiva straegia după întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni.

Nu mă deranjează deloc alegerile anticipate la Pro România, dar repet, calendarul în acest moment, în Parlament, este controlat în totalitate, în Birourile Permanente, de PSD. Au 14 din 26 în Birourile Permanente. Deci dacă PSD își dorește alegeri anticipate, le va face. Dacă nu își doresc, nu, nu se vor putea face”.

Ciolacu spune că o nouă nominalizare a lui Orban încalcă Constituția

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat dezvăluie că există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Iohannis îl va nominaliza premier tot pe Ludovic Orban. Ciolacu susține că are încredere că ”președintele respectă Constituția”. O suspiciune de neconstituționalitate poate fi înlăturată doar în urma judecății CCR, ceea ce înseamnă întârzierea procedurilor necesare pentru o eventuală declanșare a alegerilor anticipate.

Și Victor Ponta a confirmat tactica enunțată de PSD: „Din punctul meu de vedere, numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”, a spus Ponta la o emisiune a postului public de televiziune. site news

Lasă un răspuns