Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. Ce sfinți sunt cinstiți în această zi

Duminica Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh are loc după 50 de zile de la Paște, de aceea această sărbătoare este numită și Cincizecime.

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile rememorează și actualizează în fiecare an trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh peste Apostolii Mântuitorului adunați în Ierusalim.

Pogorârea Duhului Sfânt

Pogorârea Sfântului Duh alături de sărbătoarea Paștilor și de ziua Duminicii, acest praznic împărătesc este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

În vechime, bucuria sărbătorii era amplificată de catehumenii care primeau botezul în această zi, într-un cadru solemn și festiv. Tot de timpuriu se aduceau la biserici flori și ramuri de copaci, amintind de obiceiul similar practicat de către iudei la Sărbătoarea Cincizecimii în care se aducea mulțumire lui Dumnezeu pentru strângerea recoltei.

Pogorârea Sfântului Duh marchează întemeierea Bisericii prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume că să împuternicească pe Sf. Apostoli să vestească Evanghelia. Biserica devine o realitate văzută prin pogorârea Duhului Sfânt, iar a fi creștin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt.

Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

Sfântul Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El îi adăpostea pe creștinii prigoniți. Teodot îi ajuta în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. Adună trupurile creștinilor omorâți și le îngropa.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. În urmă acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința mucenitei. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenițe Zenaida, facatoarea de minuni;
– Sfintelor femei Esia și Sosana;
– Sfântului Mucenic Licarion;
– Sfinților Mucenici Tarasie și Ioan;
– Sfântului Cuvios Ștefan;
– Sfântului Cuvios Antim;
– Sfintei Sebastiana;
– Sfintei Mucenițe Potamiani;
– Sfântului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt). site news

Lasă un răspuns