PNL vrea să revină la interzicerea cumulării pensiei cu salariul

Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, susțin surse guvernamentale citate de Antena 3. Actul normativ ar urma să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere, au adăugat sursele citate. În 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același, angajații fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat. Inițiativa confirmă că statul are probleme cu banii pentru pensii și salarii.

Actul va fi analizat în Guvern

Proiectul urmează a fi transmis premierului Orban şi membrilor Guvernului. Aceștia vor decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ, au declarat surse oficiale.  ”Proiectul este finalizat şi va fi discutat mai întâi între membrii Cabinetului, care vor face observaţii. Apoi va fi luată decizia cu privirea la promovarea acestuia de către Executiv”, au precizat sursele citate. Un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputaţi PNL în februarie. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decisiv.

Pensionarii cu salariu sufocă angajarea tinerilor

Propunerea legislativă are în vedere reglarea câştigurilor exagerate ale celor care, deşi au ieşit la pensie, o pot cumula cu salariul. Aceștia ajung să câştige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piaţă muncii. „În sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă (…) care cumulează pensia cu câştigul salarial. Astfel, aceşti pensionari ajung să aibă lunar venituri care depăşesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii. În România trebuie să fie încurajată angajarea tinerilor (…) Prezentul proiect duce la o relocare a forţei de muncă din sectorul public către cel privat. Asta duce la stabilitatea forţei de muncă din sectorul privat şi diminuarea crizei forţei de muncă”, arată expunerea de motive.

Măsura a fost luată prima dată de guvernul Boc, în plină criză

O astfel de măsură a fost adoptată în plină criză economico-financiară. O ordonanţă de urgenţă a fost promovată de Guvernul Boc, angajaţii din sistemul public fiind puşi să aleagă între pensie şi salariu. Atunci, cumulul pensiei cu salariul a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei. Persoanele care depăşeau acest plafon nu mai puteau cumula celor două venituri. În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi, proiectul fiind inițiat de PSD și susținut de Guvern.

Lasă un răspuns