Piața asigurărilor, zguduită de o veste-bombă. O mare firmă de asigurări a dat faliment. Cum sunt afectați clienții

Piața asigurărilor, zguduită de o veste-bombă. ASF a anunțat, joi, pe site-ul instituției că a decis retragerea autorizației de funcționare a firmei Certasig – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A.. În ultimii cinci ani, piața asigurărilor a fost zguduită de falimentele a două firme mari, Astra și Carpatica. Ambele aveau expuneri importante pe piața RCA și erau cunoscute că întârziau plata despăgubirilor, scrie economica.net.

Piața asigurărilor, zguduită de o veste-bombă

Redăm mai jos comunicatul ASF:

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a decis, în ședința din data de 19.02.2020, retragerea autorizației de funcționare a societății Certasig – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A., ca urmare a faptului că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR).

Totodată, Consiliul A.S.F. a constatat starea de insolvență a societății Certasig – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A. și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului.

O mare firmă de asigurări a dat faliment

Asigurătorul are obligația de a notifica asigurații atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Certasig – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A., cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunțate rămân în vigoare până la data expirării.

Citește și Hotelurile și pensiunile se” luptă” pe 800 de milioane de lei

Orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare.

I s-a retras licența

În termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată privind deschiderea procedurii de faliment împotriva asigurătorului, Certasig – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A. are obligația predării evidențelor complete ale dosarelor de daună, ale evidențelor tehnico – operative și contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguraților.

Conform legislației în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraților, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat. site news

Lasă un răspuns