Pharrell Williams vorbește într-un eseu devastator despre rasism: „…profitorilor …au construit un imperiu cu munca noastră gratuită”

Pharrell Williams reflectă asupra istoriei rasismului american, subiect extrem de sensibil, de luni de zile, în Statele Unite. Într-un număr nou al revistei “TIME”,  Pharrell discută despre rasism, sclavie și proteste.

Joi, “TIME” a publicat un eseu puternic scris de cântăretul piesei „Happy”, în vârstă de 47 de ani, care a supervizat noul număr al revistei pentru un proiect intitulat „The New American Revolution”. Williams a scris despre viata în Virginia Beach, Virginia și despre remarcarea legăturii zonei cu sclavia din istoria S.U.A.

„Mulți americani presupun că cele mai recente discutii despre rasismul sistemic și inegalitate sunt rezultatul unui <moment de răfuială>”, a scris el. “Dar știu că această discutie datează de la primii <20 de negri>- așa cum a scris colonistul Jamestown John Rolfe într-o scrisoare – care au devenit proprietate de îndată ce au atins țărmurile acestei francize deținute independent numite America”.

“Au construit un imperiu cu munca noastră gratuită”

Muzicianul a continuat să arate cum a fost să crească în „originea opresiunii acestei țări”, afirmând că „a lăsat o impresie de neșters” asupra lui. „Eu sunt atât promisiunea Americii, cât și un produs al trecutului ei rușinos”, a scris Williams.

Comparând valul actual de proteste al mișcării Black Lives Matter cu cel al Boston Tea Party, câștigătorul Premiului Grammy a discutat despre modul în care sistemul este responsabil și despre crearea unei structuri mai echitabile.

“Pe fondul atâtor răni, cum putem începe să ne vindecăm? Având în vedere moștenirea inepuizabilă a acestei țări, m-am întrebat dacă chiar este posibil să conving oamenii că – deși dacă nu putem scăpa de el – ne putem depăși trecutul”, a scris el. „Dar dacă vom răspunde vreodată acestei națiuni, trebuie să o forțăm să construiască un viitor care să ne ofere aceleași oportunități de avere, prosperitate și succes ca și profitorilor de la nivelul de jos care au construit un imperiu cu munca noastră gratuită.”

“Este singura cale de a garanta viața, libertatea și fericirea”

Williams a încheiat eseul spunând că „bogăția Americii s-a construit pe munca sclavilor de culoare… pentru a răspunde idealurilor Americii, trebuie să avem încredere într-o viziune de culoare a viitorului”.

“Timp de mai bine de 400 de ani, singura cale către Visul American a fost un drum cu acces privat, restricționat. Americanii negri nu au fost niciodată liberi să recolteze fructele Americii, chiar dacă am fost nevoiți să lucrăm pe teren”, a scris Williams.

„Asigurarea că fiecare cetățean are aceeași oportunitate de a reuși și de a prospera – indiferent de clasă, gen sau culoare a pielii – este un principiu la fel de patriotic precum declararea <nici o taxă fără reprezentare>. Este singura cale de a garanta viața, libertatea și fericirea.”

Piesă nouă cu Jay-Z în contextul BLM

Ca parte a colaborării sale cu TIME, Williams va lansa, de asemenea, o nouă piesă, vineri, cu Jay-Z, intitulată „Antreprenor”.

“Intenția legată de melodie a fost să începem cu cât de greu este să fii antreprenor în țara noastră“,  a declarat Williams pentru TIME. “Mai ales ca cineva de culoare, există o mulțime de dezavantaje sistemice și blocaje intenționate.”

El a adăugat: „Piesa încearcă să comunice faptul că atunci când suntem uniți, ne tratăm mai bine și ne salutăm reciproc, există mai mulți bani și mai multe oportunități pentru toată lumea”.

Lasă un răspuns