Petiție către Parlamentul European pentru rezolvarea problemei urșilor

Din cauza creșterii numărului atacurilor urșilor, autoritățile din Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov au semnat o petiție în care cer Parlamentului European să intervină pentru a rezolva problema.

În petiție, reprezentanţii celor patru judeţe trag un semnal de alarmă asupra faptului că urşii s-au înmulţit excesiv de mult în ultimii ani și atacă oamenii.

„Numai în ultima vreme au fost 13 accidente rutiere sau feroviare unde, în afară de un caz, urşii au murit. Dar sunt şi foarte multe atacuri la oameni, în acest an, după informaţiile noastre, şapte persoane au decedat (…)Totodată, în privinţa daunelor provocate de urşi în gospodării în aceste patru judeţe se ridică la peste 1.000 numai anul acesta (…) Noi credem că Ministerul Mediului trebuie să fie puţin încurajat, impulsionat de către Bruxelles în privinţa luării unor decizii, pentru că, momentan, ordinul ministrului prin care se acordă derogare sau relocare nu este funcţional, birocraţia este excesivă, iar plăţile pentru daune nu se realizează”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, iniţiatorul petiţiei.

Petitie pentru rezolvarea problemei ursilor

Petiție, trimisă la Bruxelles

„Am semnat petiția alături de președinții Consiliului Județean Harghita și Covasna și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov,și prin acest document solicităm Parlamentului European să intervină la Guvernul României, încât acesta să facă pașii necesari pentru rezolvarea problemei. Județele Mures, Harghita, Covasna și Brașov sunt cele mai afectate de suprapopularea urșilor, în aceste patru județe au avut loc cele mai multe probleme între urși și populație. Acesta este motivul pentru care am decis să acționăm împreună pentru a solicita autorităților române și, în același timp, să cerem și sprijinul Bruxellesului în găsirea unei soluții la problema urșilor. Situația actuală nu mai poate fi tolerată, este nevoie de măsuri eficiente și prompte. Trebuie să asigurăm protecția vieții umane și a proprietăților. Mulțumim europarlamentarului Vincze Lóránt pentru faptul că va susține petiția noastră în Comisia pentru petiții a Parlamentului European!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Lasă un răspuns