Peste jumătate din pacienții cu coronavirus din lume s-au vindecat. Anunțul oamenilor de știință

Peste jumătate din pacienții cu coronavirus din lume s-au vindecat. În momentul în care oamenii din România sunt preocupați, pe bună dreptate, pentru că țara intră în stare de urgență, o veste bună de la cercetători.

Peste jumătate din pacienții cu coronavirus din lume s-au vindecat

Peste jumătate din cei care au testat pozitiv pentru coronavirus până acum la nivel global au fost declarați vindecați și externați. Bătrânii și cei cu probleme de sănătate preexistente rămân în continuare cei mai vulnerabili.
Cercetătorii recunosc că nu știu dacă boli ca hipertensiunea cresc riscul de deces la coronavirus. Sau doar apar la aceeași grupă de vârstă Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus.

Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință. 

Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență. Care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. Articolele sunt bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus. 

Nu e greu să-ți pierzi cumpătul în contextul unei pandemii. Mai ales în fața uneia care a atins deja sute de mii de vieți — și raioane de hârtie igienică — prin toate colțurile lumii. Dar și numărul celor care au învins virusul crește în fiecare zi.

Conform Centrului pentru Ingineria și Știința Sistemelor de la Universitatea Johns Hopkins (SUA), aproximativ 69.642 (50.6%) din cei 134.000 de pacienți care au testat pozitiv pentru coronavirus la data curentă au fost declarați vindecați.

Riscul variază pe categorii de vârstă și sex

Aceeași sursă arată că au fost înregistrate 4.973 de decese (3.7%) cauzate de virus până în acest moment. Conform Worldometers.info, numărul total de cazuri înregistrate până acum este de 136.388. Cu 70.437 de pacienți vindecați (51.6%), și 4.995 decese (3.6%).

Diferențele dintre cele două surse țin de frecvența cu care sunt actualizate datele pe cele două platforme. Riscul prezentat de virus variază pe categorii de vârstă și sex. Un studiu al Institutului Național de Sănătate al Italiei publicat pe 5 martie arată că “vârsta medie a pacienților pozitivi [pentru] Covid-19 decedați este de 81 de ani – 79,9 pentru bărbați. Respectiv 83,4 pentru femei. 

Cei 105 pacienți decedați analizați în cadrul studiului sunt “majoritar bărbați”. Ei au avut condiții medicale preexistente în două treimi din cazuri. Doar 15.5% din pacienții din cadrul studiului sufereau de o altă boală înaintea decesului. Pe când 67.2% sufereau de 3 sau mai multe. 

Cea mai comună comorbiditate observată în studiu este hipertensiunea (74,6% dintre pacienți). Ea este urmată de cardiopatia ischemică (70,4%) și de  diabet (33.8%).

China, Italia, și Iranul, cele mai puternic afectate țări

Boliile cardiovasculare și diabetul sunt printre cele mai comune ”boli ale bătrâneții”. E posibil ca aceste comorbidități să fi fost întâlnite în proporție atât de mare în acest studiu datorită vârstei înaintate a pacienților. Totuși, rezultatele sugerează că bătrânii și cei care cu patologii preexistente sunt cei mai vulnerabili în fața acestei pandemii.

“Din când în când o să vezi o persoană de 25 de ani, care […] se va îmbolnăvi serios. Dar majoritatea celor care vor avea probleme prezintă aceste condiții”, a explicat Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (SUA.

China, Italia și Iranul rămân cele mai puternic afectate țări. Cu 81.000, 15.000, respectiv 10,000 de cazuri. În România au fost confirmate, până în acest moment, 103 de cazuri. site news

Lasă un răspuns