Pericol pentru foarte mulți copii din România, boala care îi afectează

Pericol pentru foarte mulți copii, ei sunt afectați de obezitate.Aproape 500.000 de copii din România ar putea fi afectați de obezitate până în 2030. Acest lucru arată datele prezentate marți de o clinică privată, cu ocazia Săptămânii Mondiale de Combatere a Obezității (1-7 martie 2020).

Rata obezității infantile, creștere explozivă

Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. Numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la 124 de milioane.

“Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015. El arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate este de peste 25%”, arată un comunicat remis de 360medical.ro.

Semnal de alarmă

Unu din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Citește și: Raed Arafat îi învață pe români cum să se ferească de coronavirus

Potrivit comunicatului, obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Pericol pentru foarte mulți copii

Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism. Cum ar fi cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. Evaluarea și monitorizarea acestor comorbidități este parte a planului de tratament.

Pericol pentru tot mai mulți copii

“În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen. Ei consideră ca au un copil a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea. Dacă nu se fac modificări în privința alimentației acestor copii, ei vor deveni adulți obezi. Sau supraponderali. Ei vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă. Ea are un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă, potrivit specialiștilor.site news

Lasă un răspuns