Pentru a limita răspândirea coronavirusului, o țară înlocuiește bancnotele

Pentru a limita răspândirea coronavirusului, o țară înlocuiește bancnotele

Pentru a încerca să prevină răspândirea coronavirusului, Banca Centrală a Armeniei a anunţat joi că va înlocui treptat bancnotele folosite cu unele noi.

De asemenea, oamenii au fost sfătuiți să folosească, pe cât posibil, cardurile și să evite plățile cash, tot cu scopul de a limita răspândirea coronavirus, relatează Reuters.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, in Armenia s-au înregistrat până acum patru cazuri de coronavirus.

Consultantul de strategie la BNR, Adrian Vasilescu, a declarat recent că banii sunt cei mai periculoşi când este vorba de răspândirea unei molime.

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunţat la cash. În rest, e o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă şi nici nu ştii când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poţi să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni şi mai departe?”, a spus Adrian Vasilescu.

El a mai explicat că oamenii au posibilitatea de a spăla banii cu apă și săpun, aceștia fiind din plastic.

Armenia nu este singura țară care a luat măsuri în ceea ce privește bancnotele, pentru a limita răspândirea coronavirusului. O purtătoare de cuvânt al Băncii Centrale americane (Fed) a anunțat că bancnotele de dolari care ajung în SUA după ce au circulat în Asia vor intra în carantină, pentru a limita riscul de propagare a noului coronavirus.

Aceste bancnote vor rămâne închise pentru o perioadă minimă de 7-10 zile, în loc de 5 zile cum se întâmpla până acum, şi până la maximum 60 de zile.

Inclusiv Banca Centrală a Chinei a transmis la jumătatea lunii februarie că bancnotele folosite vor fi dezinfectate şi plasate în carantină pe o perioadă de până la 14 zile înainte de a fi repuse în circulaţie.

Potrivit Reuters, Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK) a anunţat vineri că bagă în carantină pentru două săptămâni bancnotele pentru a înlătura orice urmă de coronavirus şi chiar va arde o parte din ele în efortul de a stopa epidemia.

Înainte de a le repune în circulaţie, BOK va supune bancnotele „unui proces de spălare” la temperaturi extrem de ridicate, aşa cum a făcut întotdeauna.

În Coreea de Sud, bancnotele sunt supuse unor temperaturi de 150 de grade Celsius timp de două-trei secunde, apoi sunt păstrate la 42 de grade Celsius după împachetarea lor, ceea ce efectiv dezinfectează bancnotele, a explicat BOK.

Lasă un răspuns