Pensiile speciale, istorie! Lovitură pentru foştii parlamentari și magistraţi şi funcţionarilor publici cu statut special

Pensiile speciale au fost eliminate. Acest lucru l-au decis deputații care au luat această decizie cu 247 de voturi ” pentru” și 21 de abțineri. Aleșii au adoptat azi proiectul care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special.

Decizia a fost luată în condiții în care grefierii au protestat și au discutat cu premierul. Mai mulți magistrați au organizat proteste în ultimele zile.

Pensiile speciale, eliminate cu majoritate de voturi

Premierul Ludovic Orban a spus, înaintea votului că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern. Potrivit premierului, este preferabil ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca ulterior să fie „corectată” de Guvern.

El a precizat că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă.

Declaratii neasteptate despre eliminarea pensiilorspeciale pentru-parlamentari

„Avem și noi motive, din cauza faptului că domnul Solomon a introdus și eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forțat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competițîi sau indemnizațiile de merit de care beneficiază oamenii de cultură. Noi nu am avut intenția de a sista acordarea acestor drepturi”, a spus Orban.

Majoritatea partidelor au susținut eliminarea pensiilor speciale

Majoritatea partidelor susțin eliminarea pensiilor speciale. Proiectul care a fost dezbătut astăzi este cel elaborat de PNL, care ar elimina toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajațiilor din penitenciare și din serviciile speciale.

Au fost și parlamentari care au spus că ar exista și variante mai bune pentru eliminarea acestor pensii. Parlamentarii Pro România au anunțat că nu vor vota acest proiect și că ar fi preferabilă impozitarea pensiilor speciale.

Este un punct de vedere pe care îl împărtășesc și social-democrații, dar aceștia au anunțat că vor vota proiectul liberalilor.

Atât PSD, cât și Pro România susțin că proiectul pe care îl promovează PNL este neconstituțional. Ei spun că sunt probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Aceștia au protestat deja față de această măsură și spun că există deja decizii ale Curțîi Constituționale care asigură dreptul la această pensie.

De ce premierul Orban a fost apostrofat de o pensionara din Iasi

USR vrea plafonarea pensiilor pentru magistrați

USR susține un amendament care prevede plafonarea pensiilor pentru magistrați, pentru ca proiectul să fie constituțional. Ei spun însă că vor vota oricum proiectul și că vor solicită și ca propunerea legislativă depusă de ei pe această temă să fie pusă pe ordinea de zi.

Peste 9000 de pensii speciale

Peste 9000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curțîi de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masă Parlamentului.

Sunt cazuri în care o persoană nu a contribuit niciun leu cât timp a fost în activitate, dar încasează zeci de mii de lei lunar. site news

Lasă un răspuns