Hartă urmărire Coronavirus

Pe urmele… Coronavirusului

Răspândirea virusului atît de periculos poate fi acum urmarită în timp real pe un panou de bord on-line. Acesta afișează toate datele referitoare la pacienții care au contactat boala, la cei vindecați, la cei suspecți și la decese.

Acest panou on-line este un instrument foarte necesar având în vedere răspândirea atât de rapidă a virusului pe tot globul. Centrul de Științe si Inginerie l-a conceput folosind atât datele furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății cât și cele provenind de la Centrele de Control ale Bolilor din SUA, China și Europa. Panoul prezintă toate cazurile confirmate, de pacienți suspecți și de morți. 

Acest virus a apărut în orașul Wuhan din China la finele anului trecut. Răspândirea lui rapidă atât în țara de origine cât și pe alte continente a determinat OMS să avertizeze asupra gradului de periculozitate a acestui virus. Oamenii de știință chinezi au inclus acest flagel în familia de virusuri cunoscută drept ”coronavirusuri” din care fac parte ”mortalele” SARS și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Pe urmele… Coronavirusului

În cursul zilei de azi, panoul arăta 81 de morți, 2886 cazuri confirmate în total. Locațiile sunt China, Hong Kong, Thailanda, Macau, Australia, Taiwan, SUA, japonia, Malayezia, Singapore, Coreea de Sud, Franța, Vietnam, Cambodgia, Canada și Nepal. Situația este însă foarte fluidă, aceste date putând crește de la un moment la altul. 

Măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului

În acest context asistăm firește la un efort generalizat de limitare a răspândirii acestui flagel atât de periculos. În linia întâi este desigur China. Orașe întregi au intrat în carantină începând cu Wuhan, oraș care are o populație de 11 milioane de locuitori. Dar măsurile luate de autoritățile de la Beijing nu se opresc aici. Sunt amânate sau anulate evenimente importante care urmau să aibă loc în China. Sunt închise școli, muzee, biblioteci, teatre și săli de cinema (peste 70 000!), săli și terenuri de sport și orice locație care presupune accesul unui public numeros. Sunt anulate sau restricționate călătoriile și deplasările de orice fel.

Disneyland Shanghai a fost închis în contextul în care au fost deja depistate peste 50 de cazuri. Restaurantele McDonnald’s din zonele afectate au fost închise iar vacanța de Anul Nou Chinezesc a fost extinsă până pe data de 2 Februarie. Anul Nou (lunar) chinezesc este perioada în care chinezii călătoresc cel mai mult, au loc evenimente, vânzările ating cifre record, Pe scurt, este un moment de mare boom economic pentru o țară atât de uriașă precum China. 

Conferințe importante (cum ar fi DefCon 2.0 Beijing) au fost fie anulate fie amânate. Fundația Bill & Melinda Gates a anunțat ca va dona 10 milioane de dolari pentru a sprijini eforturile de limitare a răspândirii și de ajutorare a spitalelor cu materiale atât de necesare.

Este foarte greu de estimat în acest moment care va fi amploarea impactului economic asupra Chinei. Eforturile momentului se concentrează pe limitarea răspândirii virusului. 

Lasă un răspuns