Patron mare din lumea fotbalului, apropiat de Traian Băsescu, forțat să vândă clubul

Patron mare din lumea fotbalului, apropiat de Traian Băsescu, forțat să vândă clubul. Iuliu Mureșan, fostul președinte de la CFR Cluj, a dezvăluit în direct la GSP , că fostul finanțator al clubului, Arpad Paszkany, a fost constrâns să renunțe la clubul de fotbal.

Acesta a sugerat că Arpad Paszkany ar fi fost șantajat cu un dosar serios de evaziune fiscală.

CFR Cluj, nou patron în 2017

În februarie 2017, CFR Cluj, club aflat în stare de insolvență, și-a schimbat patronul. Clubul era cumpărat de Marian Băgăcean, un obscur om de afaceri din Cluj. Firmele în care Băgăcean era acționar aveau niște cifre de afaceri foarte mici. Acest lucru nu justifică prețul de 1,5 milioane de euro , pe care omul de afaceri l-a plătit pentru 62 la sută dintre acțiunile de la CFR.

Cine ar fi adevărații acționari ai clubului

Imediat după această tranzacție, presa a început să publice detalii despre adevărații proprietari, și anume milionarul german Abris Lelbach și partenerul său de afaceri din România, controversatul Neluțu Varga.

Citește și: Traian Basescu afirma ca Romania arata ca un balamuc

„Varga a venit în club și a început să se poarte ca un stăpân cu angajații. La toate evenimentele organizate de club se vedea clar că Varga este șeful. Dar, la rândul lui, lăsa impresia că are și el stăpâni în anumite structuri. În deplasările de la meciurile europene, invitați sunt mereu fostul ministru Ioan Rus și Vasile Dâncu, iar Varga se poartă cu ei cu mănuși”, a dezvăluit un fost angajat al clubului, sub protecția anonimatului.

Cei doi importanți foști membri ai PSD asigură clubului de fotbal o aură de protecție.

Doi foști membri ai PSD, protectorii clubului

Acest lucru este confirmat de o întâmplare incredibilă care a avut loc în toamna lui 2019, în Scoția. În ziua plecării spre România, aeroportul din Glasgow a fost închis din cauza unei amenințări cu bomba, decolările fiind interzise.

„Ioan Rus a dat un singur telefon cuiva, iar într-un sfert de oră charterul cu care zbura CFR a primit culoar de zbor. Era singurul avion care a decolat. Delegația s-a îmbarcat sub privirile uimite ale angajaților aeroportului care știau că totul e blocat”, susține un membru al delegației.

Ce mai dezvăluie Iuliu Mureșan

Iuliu Mureșan, angajat și el la CFR în primul an de după vânzarea clubului de către Arpad Paszkany, a făcut o dezvăluire importantă în direct la GSP Live. El susține că fostul său patron a fost presat să vândă clubul.

„Îi place fotbalul, dar de implicat nu se va mai implica niciodată. Asta e clar. Nu a considerat că a fost respectat destul pentru ce a făcut. La un moment, i s-au pus niște bețe în roate. A renunțat și la afacerile din România. A considerat că e mai bine să renunțe și și-a lichidat afacerile din România”.

Reporter: Au existat presiuni să renunțe la CFR Cluj?

Mureșan: Da, pot să vă zic sigur că da. Dar nu pot să vă dau amănunte. A fost presat și a fost mai bine pentru el să plece.

Reporter: Probabil era legat de dosarul de la DIICOT…”Pleacă sau îi dăm drumul dosarului!”

Mureșan: De mai multe lucruri care s-au întâmplat. Știți că la noi sunt unii pe care îi aleg anumite organe din anumite motive și te tot toacă. Și spre alții nu se uită nimeni niciodată.

Arpad Paszkany, sponsor al Partidului Democrat

Arpad Paszkany a fost sponsor al Partidului Democrat în campanii electorale. El este „cetățeanul clujean” care îi trimitea în 2007 un bilețel președintelui Traian Basescu, reclamându-i nereguli la licitații iar fostul președinte trimitea mesajul procurorilor, rugând „soluție legală”.

Întâmplător sau nu, ascensiunea și apoi titlurile câștigate de CFR Cluj în epoca Paszkany au fost obținute în perioada în care Traian Băsescu a fost președintele țării. După ce Băsescu nu a mai avut putere iar PSD a revenit la butoane, clubul de fotbal CFR a intrat în criză, apoi în insolvență.

Arpad Paszkany, dosar la DIICOT în 2016

În 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în care Arpad Paszkany este suspect de evaziune fiscală și delapidare.Potrivit documentelor publicate de Gazeta Sporturilor în luna ianuarie 2018, din conturile clubului s-au transferat 10 milioane de euro la firma Vianova Holdings din Cipru, în schimbul unor contracte de consultanță. Procurorii au obținut mărturii suficient de puternice încât să demonstreze că respectivele contracte erau fictive.

Clubul, vândut rapid de Paskazny

La câteva luni după deschiderea dosarului, Paskazny vindea clubul pe o sumă de 100 de ori mai mică decât cea pe care o cerea la un moment dat pentru acțiunile de la CFR. Dosarul DIICOT a rămas ulterior în sertarele procurorilor, iar, în februarie 2020, Iuliu Mureșan susține că fostul patron a fost presat să vândă clubul.

„Arpi a venit iarna asta în Spania, în cantonamentul nostru, dar nu a stat la meciuri nici la Hermannstadt, nici la CFR Cluj. Mă sună des și face niște analize meciurilor mai bune decât fac ziariștii și specialiștii”, a declarat Iuliu Mureșan.

„A fost mai bine pentru el să plece”, spune președintele audiat și el în dosarul uitat.

Neluțu Varga nu a vrut să comenteze subiectul

Contactat de ziariști, Neluțu Varga a refuzat să comenteze afirmațiile lui Mureșan. El a negat, însă, vehement orice presiune asupra lui Paskzany. Arpad Paszkany nu a putut fi contactat. Alături de clubul CFR Cluj, o altă afacere vândută de Paszkany în 2017 a fost hotelul Granata care, potrivit media din Cluj, a ajuns tot la Neluțu Varga. La începutul lui 2020, hotelul va fi demolat, iar terenul va fi folosit într-un proiect imobiliar de amploare. site news

Lasă un răspuns