Parlamentul respinge legile PSD, iar Dragnea pierde și procesul la Tribunalul UE

La exact un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu, a încercat să rupă partidul de trecut prin respingerea unor proiecte care mutilau legislaţia penală. În mod ironic, cel care a condus şedinţa de plen a fost Florin Iordache, ministrul care a scos sute de mii de oameni în stradă prin celebra OUG 13 din 2017, prin care Liviu Dragnea ar fi scăpat de puşcărie.

Zi istorică în Parlamentul României, consemnată de DIGI24. Șapte inițiative care schimbau substanțial Codurile Penale au fost miercuri, 27 mai, respinse de Parlament. Printre ele: legea grațierii, interdicția încătușării celor reținuți și inițiativa care reducea pedepsele în cazul unor infracțiuni. În urmă cu câțiva ani, când a avut loc prima tentativă ca aceste legi să fie adoptate, s-a vorbit despre „marțea neagră”. Ieri, odată cu respingerea legilor, ziua a fost supranumită „miercurea albă”.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins 7 proiecte de lege uitate în sertarele Parlamentului de câţiva ani, care atentau la legislaţia penală. Printre iniţiatori se numără Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae și profesoara grevistă Cristina Anghel (fost parlamentar PC). Spre exemplu, Eugen Nicolicea a propus, în 2015, ca parlamentarii cu anchete în curs să nu răspundă ca funcţionari publici în sensul legii penale. Practic, dosarele ar fi fost îngropate.

Tot în acel an, Şerban Nicolae propusese ca inculpaţii reţinuţi sau arestaţi preventiv să nu fie încătuşaţi. Era perioada în care DNA funcţiona cu motoarele turate. Cu un an mai devreme, acelaşi Şerban Nicolae iniţiase un proiect de lege care prevedea închisoare de până la cinci ani pentru cei care fac publice informaţii din dosarele penale înainte ca acestea să fie soluţionate.

Liviu Dragnea a pierdut procesul intentat Comisiei Europene

Tot ieri, fostul președinte al PSD din perioada în care era promovat respectivul pachet de legi, Liviu Dragnea a pierdut procesul intentat Comisiei Europene, prin care încerca să anuleze doasrul TelDrum. Instanța europeană de la Luxemburg a respins ca inadmisibilă cererea prin care Liviu Dragnea a chemat în judecată Comisia Europeană, acuzând-o că l-a privat dreptul la apărare si a ignorat prezumția de nevinovăție în dosarul fraudelor cu bani europeni al cărui protagonist este compania Tel Drum.

Concluzia magistraților este una elocventă: „Domnul Dragnea trebuie să plătească”, a fost concluzia minutei Tribunalului UE, fostul lider PSD fiind obligat să plătească și cheltuielile de judecată.

Liviu Dragnea a recurs la finalul anului 2018 la justiția europeană pentru a încerca să obțină anularea raportului OLAF care stă la baza inculpării sale în dosarul TelDrum. Președintele PSD a reclamat Comisia Europeană la Tribunalul Uniunii Europene (CJUE) pentru că a refuzat să înceapă o investigație asupra OLAF privind dosarul Tel Drum.

În țară, cu doar două zile înainte, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, contestaţia la executarea pedepsei depusă de fostul lider PSD, Liviu Dragnea. În urmă cu un an, Liviu Dragnea a fost condamnat de ICCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare. În tot acest timp, fostul lider PSD a avut șase încercări eşuate de a ieşi din închisoare. Dragnea intenţionează să meargă mai departe, la CEDO. site news

Lasă un răspuns