Papa Francisc, reacție la vestea că Hagia Sophia a devenit moschee: „Gândurile mele…”

Papa Francisc se declară „profund îndurerat“ din cauza deciziei Turciei ca Hagia Sophia să redevină moschee. O hotărâre judecătorească a anulat statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Papa Francisc, dezamăgit de hotărâre

Papa Francisc a mărturisit că este „rănit” de decizia Turciei de a face din Catedrala Hagia Sophia din Istanbul moschee, scrie Mediafax.

„Gândurile mele merg spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia şi sunt profund îndurerat“, a spus el în timpul slujbei săptămânale din Piaţa Sf. Petru.

Primele rugăciuni la Hagia Sophia

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că primele rugăciuni la Sfânta Sofia vor avea loc pe 24 iulie, după ce catedrala a fost transformată în moschee în urma unei hotărâri judecătoreşti care i-a anulat statutul de muzeu.

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a cerut lui Erdogan să-şi schimbe decizia, în timp ce Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi, a numit acţiunea ca fiind „dezamăgitoare”.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat, vineri, 10 iulie, decretul prin care fosta bazilică Sfânta Sofia de la Istanbul devine din nou moschee. Măsura vine după ce o instanță turcă a revocat statul de muzeu al sitului, aceasta putând fi transformată în lăcaș de cult pentru musulmani.

Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO

Construită în secolul al VI-lea drept catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creștină bizantină din lume. Edificiul a fost o sursă de rivalitate creștin-musulmană.

Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO, și a fost, între 1453 și 1943, folosită pe post de moschee. site news

Citește mai multe AICI.

Lasă un răspuns