Păduri din jurul Capitalei, protejate – tăierea de copaci, interzisă

Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache, toate amplasate în jurul Bucureștiului, vor avea regimul juridic schimbat din luna martie. Acestea vor face parte din zona de protecție, ceea ce înseamnă că e interzisă tăierea de copaci în scop economic. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Mediului, Costel Alexe, aflat chiar în Pădurea Băneasa. Potrivit definiției din Codul Silvic, pădurile din zonele de protecție pot fi doar igienizate. Asta îneamnă că pot fi tăiați doar copaci bolnavi si uscati.

Citește aici ce important ziar european spune că țara noastră a ajuns Amazonul Europei din cauza defrișărilor.

Tăierile de copaci din păduri rămân o controversă, cazul Băneasa

Corpul de control al ministrului, trimis să verifice defrișările din Pădurea Băneasa reclamate de societatea civilă, nu a gasit nici o neregulă, a mai spus Costel Alexe. Decizia a venit după ce Ocolul Silvic Bucureşti în pădurea Băneasa a tăiat 1.650 de arbori din Pădurea Băneasa. Activiştii de mediu îi acuză pe silvicultori că au tăiat foarte mulţi copaci sănătoşi şi prea puţini uscaţi sau bolnavi. Aceștia reclamă că la cioatele care au rămas în urmă se observă  că au fost tăiaţi foarte mulţi arbori sănătoşi cu trunchiuri viguroase. Deasemenea, sunt foarte puţini copaci bolnavi, uscaţi sau subţiri, aşa cum ar fi fost normal în cazul unei rărituri.

Vezi de ce se revoltă oamenii pe un proiect în care noi blocuri ar urma să apară în zona Pădurii Băneasa.

Pădurarii spun că au respectat legea

Reprezentanţii Ocolului Silvic admit că au fost tăiaţi şi foarte mulţi copaci sănătoşi. Ei spun însă că totul a fost făcut cu respectarea legii şi nu în ultimul rând a Codului Silvic. Prin urmare, spun aceştia, o parte din cei peste 570 de m3 vor fi vânduţi către populaţie ca lemn de foc cu circa 400 lei m3. Restul lemnului, cel apt pentru industrializare, va fi scos la licitaţie pentru a fi vândut firmelor care se ocupă cu prelucrarea lui. Anual, din Pădurea Băneasa sunt exploataţi legal circa 1.000 m3 de lemn. (site news)

Lasă un răspuns