OUG în lucru la Guvern, ore suplimentare la stat plătite, detașări oprite

Guvernul Orban pregătește un proiect de Ordonanță de urgență prin care să elimine unele măsuri economie introduse de guvernele PSD. Ordonanța va desființa de facto Fondul de Dezvoltare și Investiții inițiat de Liviu Dragnea. Deasemenea, vor fi anulate programul de modernizare a stațiunilor balneare și proiectul grădinițelor private finanțate de stat, program dedicat lui Ion Țiriac.

Se stopează detașările de la privat la stat

De asemenea, actul legislativ va stopa detașările din mediul privat la stat. Acesta a devenit un fenomen de proporții în perioada guvernării PSD, umplând ministerele și agențiile guvernamentale cu pile și rude. Nu e clar dacă toate aceste detașări încetează chiar la intrarea în vigoare a actului. Asta ar putea produce distorsiuni majore în instituțiile obligate de profilul lor să adopte acest tip de detașare. Proiectul prevede și faptul că bugetarii care fac ore suplimentare sau lucrează în zilele libere (week-end-uri, sărbători legale) vor putea fi plătiți. Legislația actuală prevede că nu pot primi decât compensații în zile libere.

Cele mai importante prevederi din proiect

1. Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) trece de la Comisia Național de Prognoză la Ministerul Dezvoltării. Proiectul prevede stoparea oricărui împrumut pentru proiecte derulate prin FDI. La proiectele unde există contracte de finanțare în derulare, împrumuturile acordate se diminuează la valoarea sumelor aferente lucrărilor efectuate și recepționate. Mai mult, avansul primit și neutilizat până la 31 decembrie se restituie.

2. Guvernul desființează și Programul stațiuni balneare, finanțat integral din bugetul Secretariatului General al Guvernului, înființat tot prin OUG 114.

3. Guvernul desființează programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor“. Aesta era proiectul ce susțina financiar investiții private în construcția și/sau înființarea, amenajarea și dotarea de grădinițe cu profil sportiv, înființat tot prin OUG 114. Proiectul a fost realizat de Darius Vâlcov cu dedicație pentru Ion Țiriac.

4. Indemnizațiile demnitarilor rămân în 2020 înghețate la nivelul din 2019.

5. Bugetarii care muncesc peste program sau în zilele libere vor putea fi plătiți pentru această activitate, nu ca până acum, când erau compensate cu zile libere

6. Ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice se poate realiza numai cu personal angajat în instituțiile și autoritățile publice. Începând cu 1 ianuarie 2020, detașările care nu întrunesc condițiile prevăzute mai sus încetează de drept.

7. Punctul de amendă pentru contravențiile rutiere rămâne neschimbat, 145 de lei, ca în 2019, printr-o modificare adusă Codului Rutier

8. Se intezice cumulul pensie – venituri salariale la stat. Pensionarii care lucrează acum la stat sunt obligați ca în 15 zile de la intrarea în vigoare să își exprime în scris opțiunea. Ori se suspendă plata pensiei pe durata exercitării activității, ori încetează raporturile de muncă. (site news)

Lasă un răspuns