Orban și miniștrii Finanțelor și Economiei, trimiși la Parchet pentru ajutorul de stat acordat unui gigant privat

Plângere penală pe numele mai multora dintre miniştrii din Cabinetul Ludovic Orban pentru ajutorul de stat acordat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara, anunţă Antena 3. O asociaţie civică din Hunedoara a sesizat Parchetul General, plângerile fiind depuse, printre altele, împotriva lui Ludovic Orban, Florin Cîţu şi Virgil Popescu. Acuzaţiile sunt extrem de dure, trafic şi cumpărare de influenţă. Totul este legate de ajutorul de stat obținut de mai multe mari companii străine.

Într-o intervenţie la Antena 3, avocatul Gheorghe Piperea a declarat: „Ar putea însemna o cercetare penală sau un anunţ oficial de la Parchetul General că nu declanşează nicio urmărire penală. (…) Aici e o sesizare făcută de o asociaţie civică şi trebuie luată în discuţie măcar sub aspectul unei audieri”.

Ajutorul de stat acordat Arcelor Mittal Hunedoara încalcă legea

Totul pleacă de la faptul că Orbana fost de acord cu reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. și pentru alte multinaționale. „Ne-am pus întrebarea dacă această aprobare a reducerilor de prețuri este sau nu în conformitate cu legislația europeană”, afirmă autorii plângerii. „Astfel, analizând legislația incidentă am constatat că legislația europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii prețurilor la energie pentru anumiți agenți economici. Asta pe simpla rațiune că un mediu economic sănătos se construiește pe respectarea principiului nediscriminării concurențiale. Nu poți acorda facilități unor agenți sau operatori economici în detrimentul altora.

Citește și de ce demiterea Guvernului Orban blochează numirile la vârf în justiție.

În acest sens se arată și în art. 107, alin (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (ex-articolul 87 TCE):

– Cu excepţia derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre.

Cert este că în situația în care un guvern al unei țări a Uniunii Europene acordă facilități de reducere a prețurilor energiei pentru unii operatori economici, atunci este obligatoriu avizul Comisiei Europene. Acest aviz nu a fost obținut de Guvernul Orban, fapt care poate fi lesne verificat.”

Miniștrii Finanțelor și Economiei, plus un senator PNL – socotiți complici

Conform ONG-ului Asociația Civică LIbertatea Hunedoreană, faptul că Orban a aprobat reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu se putea întâmpla fără complicitatea ministrului Finanțelor și al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Popescu.

Schema de aprobare a reducerii prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. este reliefată printr-o multitudine de acțiuni interpersonale. Un rol-cheie l-a deținut senatoarea PNL Carmen Hărău, care este din Hunedoara. Senatoarea Hărău Eleonora Carmen are un aport foarte important în economia Hunedoarei. Ea este, dealtfel, și unul dintre principalii sponsori ai Partidului Național Liberal.

Legătura dintre ArcelorMittal Hunedoara S.A. și Hărău Eleonora Carmen este una economică și financiară. Astfel, potrivit datelor furnizate de la Registrul Comerțului, Hărău Eleonora Carmen deține mai multe societăți comerciale, la care este acționară. Cea mai importantă societate pe care o deține este RECOM SID S.A. HD S.A., înființată în anul 2002. Firma are ca obiect de activitate reparații și mentenanță în domeniul siderurgiei și metalurgiei și al constructiilor metalice. Arcelor Mittal Hunedoara S.A. este acționar al societății Recom Sid S.A., înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J20/277/2002. Deci, legătura dintre senatoarea PNL Hărău Eleonora Carmen și ArcelorMittal S.A. este una evidentă. site news

Lasă un răspuns