Orban, avertisment pentru toţi românii care se întorc acasă de Paşte

Premierul Ludovic Orban face un apel la responsabilitate şi spune că autorităţile nu vor putea gestiona situaţia dacă virusul se va răspândi rapid în România. 

„Dacă va creşte numărul celor în carantină la 70-80-100 de mii va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficiente resurse umane”, a spus acesta.

Orban, avertisment pentru toţi românii care se întorc acasă de Paşte

Premierul interimar, Ludovic Orban, a reluat, vineri, apelul către românii aflaţi în ţări afectate de coronavirus să evite orice deplasare care nu este necesară, precizând însă că nu li se va interzice să vină în ţară de sărbători, dar trebuie să ştie că vor sta în carantină fie la spital, fie acasă.

„Încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei, am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară, pentru că, la urma urmei, nu fac altceva decât să-şi pună în pericol membrii familiei, să-şi pună în pericol prietenii.

Sigur, asta nu înseamnă că nu mai poate să vină nimeni din Italia, dar sunt câteva zone care sunt afectate, unde există un risc de contaminare cu COVID şi acolo trebuie să existe precauţie. Nimeni nu zice să nu vină românii de sărbătoarea creştină a Paştelui, dar este preferabil.

Asta este problema, pentru că, dacă vin dintr-o localitate afectată, intră automat în carantină instituţionalizată, iar dacă vin din zone unde există o contaminare ridicată, zone cu risc, vor fi în carantină sub formă de izolare la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban.

În legătură cu acţiunile de prevenire şi combatere a coronavirusului, premierul interimar a spus că principalul element pe care el contează este „responsabilitatea cetăţeanului”.

Ne așteaptă vremuri grele, dacă numărul crește

„Va fi foarte dificil în cazul în care creşte numărul celor aflaţi în izolare la domiciliu. Sigur că Poliţia, Jandarmeria, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, toate autorităţile care au competenţe în acest domeniu sunt implicate în urmărirea modului în care se respectă izolarea la domiciliu.

Citește și PMP, scrisoare deschisă către Guvernul Orban. Școli închise în România, timp de 14 zile, asta vrea urmașul lui Băsescu

Pe de altă parte, vă daţi seama, dacă creşte numărul la 70-80-100 de mii, va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficientă resursă umană, dar noi încercăm să menţinem condiţiile de izolare la domiciliu, să facem educarea cetăţenilor (…), să informăm cetăţenii privitor la izolarea la domiciliu şi riscurile pe care le are dacă o persoană care este izolată la domiciliu părăseşte domiciliul şi intră în contact cu oamenii”, a mai spus premierul. site news

Lasă un răspuns