Orban anunță data alegerilor locale, 14 iunie: premierul șochează promițând primarilor PNDL 3, Iohannis îl aprobă

Premierul Ludovic Orban este de părere că data de 14 iunie este una „rezonabilă” pentru alegerile locale, comentând că organizarea scrutinului pe 31 mai sau pe 7 iunie „ar fi o impietate față de creștini”, fiind Rusaliile.

Data alegerilor, strânsă în calendar din cauza sărbătorilor religioase

„Primarii m-au întrebat când vor fi organizate alegerile locale și am răspuns că, cel mai probabil, pe 14 iunie. Am și prezentat argumentele – pe 31 mai și pe 7 iunie, fiind sărbători, Rusaliile, ar fi o impietate să organizezi alegerile când sunt sărbători creștine. Așa ceva nu se face. Atunci, termenul de 24 mai este un termen din scurt, așa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie”, a spus premierul Ludovic Orban.

Citește și ce ministru PNL s-a înconjurat de o adevărată camarilă de pesediști, situație scandaloasă.

De precizat, că pe 31 mai sunt Rusaliile pentru romano-catolicii. În cazul ortodocșilor aceasta pică pe 7 iunie.

Premierul promite primarilor PNDL 3, deși făcea praf până acum programul lui Dragnea

Prezent luni la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor, premierul desemnat Ludovic Orban a dat asigurări că va exista şi o a treia etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, deși în trecut a criticat acest program. „Va exista cu siguranţă un PNDL 3, să nu aveţi niciun fel de emoţie în această privinţă. Acum, pe de altă parte, să îmi permiteţi să vă spun şi eu că, din păcate, de exemplu, noi avem încă la finanţare proiecte din PNDL 1, de ordinul sutelor, care în mod normal ar fi trebuit să fie finalizate şi care să nu greveze alocaţiile bugetare care au fost destinate pentru PNDL 2. Încă mai sunt proiecte pe Ordonanţa 7, care încă sunt finanţate în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării Regionale”, a declarat Orban.

Premierul spune că PNDL e bun, dar nu pentru stadioane în Teleorman

El a adăugat că sunt necesare o „prioritizare” a proiectelor şi o „rigoare” în derularea acestora. „Nu cred că era absolut necesar ca de la CNI să finanţăm un stadion în Alexandria. Eu cred că resursele financiare puteau fi alocate mult mai eficient spre proiecte în comunităţile rurale şi cu banii respectivi puteam să finanţăm proiecte care erau mult mai utile şi mult mai necesare.

De asemenea, trebuie să existe şi o rigoare în derularea proiectelor. Am să vă dau numai un exemplu: noi suntem într-un risc major de a pierde două miliarde de euro, de a fi obligaţi să rambursăm către Uniunea Europeană două miliarde de euro, pentru că sunt şapte judeţe unde nu au fost finalizate lucrările pe Programul Operaţional Sectorial pe Mediu 1, adică extinderile de reţele de apă şi canalizare. Sunt şapte judeţe care nu au finalizat proiectele. Dacă nu se finalizează proiectele până la sfârşitul anului, Comisia Europeană ne va cere rambursarea integrală a sumelor care au fost alocate pentru finanţarea extinderilor de reţele de apă şi canalizare”, a susţinut Ludovic Orban.

Citește și: SURSE – PMP vrea răzbunare la audierea miniștrilor: Liberalii ar merita o zmetie

Cum trebuie regândit programul ca să devină sustenabil

Potrivit acestuia, proiectele din PNDL 3 vor trebui să fie complementare celor finanţate din fonduri europene şi să răspundă unor nevoi reale ale comunităţilor locale.

„PNDL 3, când îl gândim, îl gândim cu câteva lucruri simple – trebuie să fie un program complementar programelor care beneficiază de finanţare europeană şi trebuie să răspundă unor nevoi reale care există în comunităţile rurale pentru care vom lansa apelul. Selectarea proiectelor trebuie să se facă mai puţin prin subiectivismul unui ministru, ci trebuie să se facă pe baza unei metodologii, a unui set de criterii, pe care împreună îl vom conveni, evident, cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor, astfel încât să avem garanţia că proiectele pe care le finanţăm sunt proiecte necesare, sunt proiecte care duc cu adevărat la creşterea calităţii serviciilor”, a explicat Orban.

PNDL – da și fără număr, Fondul de Dezvoltare și Investiții – nu clar

În opinia sa, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii nu este un mecanism de finanţare sustenabil, deoarece proiectele incluse „nu au făcut obiectul niciunui fel de criteriu” şi „au fost selectate pe ochi frumoşi”, fără să existe în realitate o alocare de fonduri pentru acestea.

„Ştiţi foarte bine că nu a existat o finanţare nici măcar din credite de angajament, ci o formă de împrumuturi care erau luate de la Trezoreria statului şi care în realitate nu puteau fi susţinute din punct de vedere financiar”, a spus el.

Iohannis spune că PNDL nu trebuie desființat, ci regândit

Președintele Klaus Iohannis susține că PNDL nu trebuie desființat, ci regândit, mesajul fiindu-le transmis primarilor care participă la adunarea generală a Asociației Comunelor din România. „Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin PNDL. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate”, a spus Iohannis. site news

Lasă un răspuns