Orban anunță cutremur în administrația publică

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri  că în perioada următoare se vor face schimbări la nivelul conducerilor companiilor de stat şi instituţiilor publice

„Evident, există la nivelul Guvernului, al administraţiei centrale, palierul funcţiilor de demnitate publică, adică funcţiile de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat, preşedinte, vicepreşedinte de agenţie. Obiectivul meu a fost de a decide până la sfârşitul săptămânii viitoare schimbarea tuturor acestor pesedişti care deţineau la momentul instalării Guvernului funcţiile de demnitate publică. În mare parte e realizat acest obiectiv. În ceea ce priveşte aparatul funcţionarilor publici, am reuşit să oprim în aproape toate instituţiile, cred că una sau două au scăpat, concursurile trucate pe care le-au declanşat miniştrii, preşedinţii de agenţii şi ceilalţi conducători de instituţii publice în momentul în care am anunţat depunerea moţiunii de cenzură”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a menţionat că a solicitat miniştrilor din actualul Cabinet să prezinte noi organigrame, menţionând că schimbările se vor face, în mod transparent, prin concurs.

„Fiecare ministru are obligaţia de a veni cu proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea ministerului şi cu organigramă aferentă şi vom folosi acest instrument pentru a da posibilitatea că cei care nu au ce căuta în aceste ministere să nu îşi mai găsească locul în aceste ministere. Restructurarea e cea mai simplă formă de a scăpa de aceia care nu au ce căuta într-o instituţie publică. În toate poziţiile vacanțe, fie de execuţie, fie de conducere, se vor organiza concursuri, cu o procedură de concurs care va fi modificată astfel încât să permită o publicitate largă a concursului, să se permită oricărui cetăţean care vrea să candideze pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere sau de execuţie să participe la concurs, să îşi poată depune dosarul. De asemenea, concursurile vor fi organizate în mod transparent, pe baza unor criterii care vor fi cunoscute de toţi candidaţii, iar în comisiile de evaluare nu vom lăsă numai reprezentanţii palierului politic, ci vom încerca să aducem specialişti în resurse umane şi reprezentanţi ai mediului academic. De asemenea, toate interviurile din cadrul probei orale (…) vor fi filmate şi vor fi postate pe site, astfel încât să rămână o probă, dacă cineva se consideră nedreptăţit în evaluare pe baza filmării respective să poată să arate că el, de fapt, a răspuns la întrebări”, a precizat prim-ministrul Ludovic Orban. Premierul a precizat că vor urmă schimbări la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar apoi şi la şefia Transelectrica şi Transgaz.

Lasă un răspuns