Orban acuză CCR că e pesedistă și zice că vrea să i se dea mandat să formeze altă majoritate

Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni duri Curtea Constituțională (CCR) după decizia prin care a admis sesizarea PSD, acuzând-o de partizanat. Chiar dacă nu e clar dacă președintele Iohannis îl va desemna, Orban a spus că va încerca să formeze o nouă majoritate parlamentară.

Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier. Curtea nu îi interzice însă președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament.

Orban vede că CCR manifestă partizanat pentru PSD

Nu există nici o prevedre constituțională care să îl împiedice pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu.
CCR a tratat de pe poziții partizane sesizările, dând satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare, fie președinților celor două Camere. Constat un partizanat evident în favoarea PSD manifestat sistemic.

Citește și cum cutremută Băsescu țara în plin scandal politic și spune să ne pregătim de coronavirus.

Nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie
În cuprinsul comunicării făcute de CCR, Curtea se contrazice, invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituției din 2014, uitând că în 2018 a statuat că acele pronunțări privitoare la inițiative de revizuire neadoptate nu pot face parte din jurisprudența. Ca un fir roșu, de câția ani prin deciziile pe care le ia CCR afectează atribuțiile președintelui.

Vezi și cum s-a răstit azi premierul la liberalii care au fost nemulțumiți de aducerea primarului de Iași în PNL.

Dacă citiți Constituția, veți vedea că președintele nu e constrâns să desemneze un premier decât dacă un partid obține 50% plus 1 la alegeri. Invocarea oricărei alte decizii face abstracții de alte prevederi. Eu cred că în toate deciziile CCR cel mai important lucru e litera și spiritul Constituției. Trebuie să așteptăm motivarea. Procedura (din parlament – n.red.) trebuia să se deruleze. Azi au chiulit toți parlamentarii PSD, a fost un boicot al PSD și nu-mi pare întâmplător acest boicot.

Orban trăiește în lumea lui, vrea să facă altă majoritate

Voința românilor nu poate fi înfrântă nici de deciziile CCR pentru că aveastă voință se va exprima prin vot mai devreme sau mai târziu – fie la anticipate sau la termen. Sunt convins că oamenii care s-au săturat de PSD își vor exprima această voință. la finalul declarației, Orban a avut un scurt dialog cu reporterii.

Reporter: Mergeți la Cotroceni azi?

Orban: Cu siguranță comunic cu președintele României

Reporter: Avem un blocaj, ce se întâmplă de-aici înainte?

Orban: Voi încerc să formez majoritate parlamentară!

Președintele Iohannis are declarații de presă peste o oră și anunță care sunt pașii după decizia CCR. site news

Lasă un răspuns