Orașele mici și comunele riscă să intre în colaps financiar din cauza pandemiei de COVID-19: Orban a promis!

Reprezentanții autorităților publice locale, cu excepția marilor municipii și a sectoarelor Capitalei, i-au transmis în această săptămână premierului Ludovic Orban faptul că orașele mici și comunele nu mai au bani pentru că nu se fac încasări din taxe, nu au forțe de ordine pentru a păstra izolarea populației și nici echipamente sanitare împotriva noului coronavirus SARCOV-2.

Primarii micilor orașe, dar și cei din mediul rural se tem că în curând ar putea intra într-un faliment financiar și instutuțional din cauza crizei provocate de Covid-19. Reprezentanții comunităților locale i-au transmis în această săptămână, în timpul videoconferinței de joi, premierului Ludovic Orban faptul că în comunitățile locale nu mai sunt bani, nu sunt dotări și nici echipamente şi materiale sanitare.

Orașele mici și comunele au rămas fără bani

”Am cerut să fim ajutați și cred că acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Domnul premier Ludovic Orban a promis că ne va ajuta”, a declarat Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România. La videoconferința cu autoritățile locale au mai participat și alți miniștri, cum ar fi Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării.

Comune și orașele care nu sunt municipii din Tulcea, Constanța, Călărăși, Bacău, Galați, Alba, Satu Mare, Ialomița, Sălaj, Suceava, Neamț sau Botoșani sunt la limita colapsului financiar.

Pe de altă parte, societatea civilă și presa au scris în mod repetat despre achizițiile inutile făcute de multe primării mici, care continuă să arunce banii pe activități ne-esențiale, precum promovare sau evenimente inutile.

Visteria comunităților locale este aproape goală pentru că sunt grav afectate veniturile proprii  – în principal impozitele şi taxele locale – precum şi sumele provenite din cotele de 63% din impozitul pe venit şi sumele alocate din TVA destinate echilibrării, menite să asigure un minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipi.

Spre exemplu, primăriile, în anii precedenţi, încasau peste 60% din valoarea impozitelor şi taxelor locale pentru întregul an până pe 31 martie. Asta pentru că termenul de 31 martie, până la care se acorda acea reducere de 10%, era un instrument care reuşea să mobilizeze majoritatea contribuabilor să facă plata acestor contribuţii la bugetele locale. În acest an, până la 31 martie, puţine primării s-au apropiat de o treime din încasările prognozate.

Din cauza reducerii semnificative a activităţilor economice, sumele colectate de stat din impozitul pe venit vor scădea dramatic. Prin urmare, şi sumele provenite din cotele de 63% din impozitul pe venit care alimentează bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.

Măsuri propuse lui Orban

În cadrul videoconferinței cu premierul Ludovic Orban, primarii orașelor au propus prim-ministrului o serie de măsuri care ar ajuta localitățile. Acestea ar fi:

– Ministerul de Finanțe să asigure sume pe modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020, cu asigurarea unui minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipiu sunt grav afectate şi a unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 5.000 mii lei/oraş/an şi 10.000 mii lei/municipiu/an;

– Ministerul de Finanțe să asigure sume suplimentare între 200 şi 400 lei/locuitor/an, în mărimea și specificul fiecărei localități;

– Guvernul să asigure sume necesare pentru susţinerea unui program de tichete/vouchere sociale acordate de autorităţile administraţiei publice locale, pentru familiile și persoanele singure aflate în nevoie de sprijin cu hrană şi materiale igienico-sanitare, în perioada situaţiei de urgenţă şi un timp rezonabil după această perioadă;

– Guvernul să furnizeze sumele necesare cofinanţării cheltuielilor eligibile şi a celor neeligibile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi stabilirea unui mecanism de atribuire a acestor sume către unităţile administrativ-teritoriale.

– Autorităţile admministraţiei publice locale vor pune umărul la depăşirea acestei situaţii dificile prin implicarea în colectarea într-un grad cât mai ridicat a impozitelor şi taxelor locale şi la gestionarea raţională a cheltuielilor suplimentare, cauzate de criza generată de pandemia de covid-19. site news

Lasă un răspuns