Oraș dâmbovițean, cândva o glorie a României, astăzi, în paragină. Vacile pasc în curtea grădiniței și locuitorii nu au apă potabilă

Oraș dâmbovițean, cândva o glorie a României, astăzi, în paragină. Vacile pasc în curtea grădiniței și locuitorii nu au apă potabilă. Municipiul Moreni din județul Dâmbovița, recunoscut pentru zăcămintele uriașe de petrol, se numără, astăzi, printre cele mai sărace localități din țară. Gropile, gunoaiele și câinii au pus stăpânire pe oraş. Oamenii par resemnaţi. Nu mai cer decât curăţenie şi acces la utilităţi. Primarul neagă problemele şi găseşte explicaţii pentru orice.

Oraș dâmbovițean, cândva o glorie a României, astăzi, în paragină

A fost printre orașele cu cele mai mari zăcăminte de petrol din Europa. Între timp a cerut și a dobândit statutul de municipiu. Dar e printre cele mai sărace localități din țară. Moreniul e situat între dealuri și păduri verzi, la mai puțin de 100 de kilometri de București și la 20 de capitala istorică, Târgoviște.

În urmă cu 30 de ani, era unul dintre cele mai importante puncte economice din țară. Avea fabrici cu mii de angajați și chiar o echipă de fotbal în prima ligă. A rămas doar cu fabrica de blindate, dar nici ea nu mai funcționează la capacitate maximă.

Gunoaie, câini, străzi sparte, blocuri urâte, cu rufe la geamuri, vaci în curtea grădiniței, cai care pasc pe pajiștile dintre blocuri – cam asta observă cel care intră pentru prima dată în Moreni.

Rețelele de apă și canalizare par să fie gata, dar branșamentele caselor nu s-au făcut. În 2020, câteva sute de oameni, care trăiesc în municipiul Moreni, nu au apă potabilă.

„Aici e un contract încheiat de Primărie, finanțat prin PNDL, deci bani de la Guvernul României. Contractul este pe 3 ani, este în termen. Iarna s-au sistat lucrările, cum se sistează peste tot. Acum, rețeaua de apă este terminată, cea de canalizare este și ea finalizată. Au rămas câteva branșamente să fie finalizate la apă și canalizare.”, a declarat primarul Constantin Dinu pentru Digi24.

Orașul e mort. Ca dovadă stau blocurile vechi, care nu au fost vopsite niciodată, care au tencuiala căzută și despre care te întrebi dacă ar mai sta în picioare după vreun seism mai puternic. Peste tot sunt mucuri de țigară, hârtii, ambalaje, PET-uri, cutii de aluminiu, resturi de materiale de construcții și excremente de la animale. Printre blocurile cu 4 etaje se văd construcții părăsite, cu pereții căzuți și fără ferestre. Sunt fostele centrale termice ale orașului. S-a pus lacătul pe ele acum mai bine de 20 de ani.

Stadionul pe care cândva a jucat FC Porto, o ruină

Flacăra Moreni, echipa locală, a fost mândria orașului. La această casă de bilete se vindeau, în 1989, tichete pentru meciul împotriva lui FC Porto. Flacăra a terminat la egalitate acea partidă din cupele europene.

Mica arenă din Moreni este acum o ruină. Gardul e rupt, tribunele sunt mâncate de rugină, iar curtea e un focar de infecție. Pe gazon, însă, se antrenează fotbaliștii. Sunt tineri pasionați, care au înviat echipa de acum zeci de ani. Joacă în Liga a 3-a și sunt antrenați de un fost campion al României, Gabriel Paraschiv.

Citește și Pe străzile unui oraș românesc vor circula autobuze nou-nouțe. Le bate pe cele ale lui Firea

Cireașa de pe tortul municipiului este punctul de informare turistică. Moreniul a fost inclus în Proiectul Regio și a primit jumătate de milion de lei, fonduri europene, pentru pliante și un ghid.

„Avem, ca și loc, locul în care a fost cel mai mare incendiu de petrol din țara noastră. O sondă a explodat și a ars timp de doi ani. Sunt și două cazemate în care au fost lupte în al Doilea Război Mondial. Avem foarte multe festivaluri, avem festivalul Cununa Petrolului, avem motocros și enduro cross, avem și mulți bicicliști care vin în zonă, aici e cea mai mare cățărare”., a declarat un ghid turistic de la punctul de informare turistică. site news

Lasă un răspuns