Biserica Ortodoxă spune că teama față de noile buletine cu cip este nejustificată

Biserica Ortodoxă Română a transmis, miercuri, un punct de vedere cu privire la aceste temeri manifestate în spațiul public. „Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, a declarat, la solicitarea RFI, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă”, a explicat reprezentantul Bisericii. El a amintit de Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2009, referitoare la pașapoartele biometrice, care rămâne, potrivit lui Vasile Bănescu, un „reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși”.

Hotărârea le cerea atât preoților, cât și credincioșilor să nu răspândească „panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare” și să rămână statornici în credință.

Opt ore de scandal din cauza buletinelor cu cip: e numărul lui Antihrist, mântuirea, în pericol

Cărțile de identitate cu cip sunt vehement contestate de credincioși. Buletinul cu cip pune în pericol mântuirea, potrivit credincioșilor adunați la dezbaterea publică organizată de MAI. Mulți au contestat cipul din document, care îi sperie din diferite motive: se simt urmăriți de autorități sau le amintește de Apocalipsă. Așa că discuțiile care trebuiau să dureze o oră au ținut opt.

Sala de la ministerul de Interne unde a fost organizată dezbaterea publică despre noua carte de identitate a fost neîncăpătoare: reprezentanți de la 40 de asociații neguvernamentale și o mulțime de curioși au vrut să își spună părerea. Cei mai mulți au contestat proiectul.

Citește mai multe detalii despre noile buletine cu cip

„Actuala lege ne propune să alegem între două rele, două tipuri de închisori. Primul se referă la varianta electronică, pentru că întruchipează visul tuturor dictatorilor de a deține control total asupra supușilor. (…) Pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, pentru că numele de botez e asociat cu număr al cărui semn este 666.”, a declarat o participantă.

Când vor fi emise noile buletine cu cip

Cărțile electronice de identitate vor fi emise de pe 3 august anul viitor. Cine nu vrea documentul cu cip primește varianta simplă, care nu poate fi folosită însă la ieșirea din țară. Nu toată lumea va face modificarea însă, ci doar cei ale căror acte expiră. site news

Lasă un răspuns