Opriți Olimpiada japoneză, sportivii nu vor fi apți fizic, și mai ales psihic, să concureze… Nu vă mai gândiți la bani, sănătatea noastră este mai presus de orice!

Giovanni Petrucci

Este strigătul mai multor comitete olimpice naționale, care vin și cu argumente – sigur, primii care au reacționat au fost italienii, prin vocea lui Giovanni Petrucci, fost președinte al Comitetului Olimpic Italian (IOC) vreme de 14 ani: ”Nu vreau să atac pe nimeni, știu că s-au cheltuit miliarde de dolari, pentru acest eveniment, dar uitați-vă la buletinele medicale din întreaga lume, pandemia s-a răspândit peste tot. Orice argumente date de organizatori nu stau în picioare, viața sportivilor, a antrenorilor, a spectatorilor, este mult mai prețioasă”, a mai spus fostul oficial al IOC.

Comitetul Olimpic și Paralimpic din Norvegia a trimis chiar o scrisoare președintelui Comitetului Olimpic Internațional (COI), germanul Thomas Bach,  prin care sportivii norvegieni fac apel la pentru amânarea Olimpiadei.

Și Bogdan Gabrovec, președintele Comitetului Olimpic din Slovenia, a declarat Agenției de presă  STA că Jocurile Olimpice nu trebuie să se desfășoare. ”Competiția nu se poate desfășura în iulie și nu ar fi nimic în neregulă, dacă evenimentul va avea loc în 20121. Până atunci totul se va calma, iar sportivii ar beneficia de condiții egale de pregătire”, a spus Gabrovec.

Bogdan Grabovec

Din Statele Unite ale Americii au venit două apeluri extrem de autorizate – organismul de conducere al înotului american, USA Swimming, a solicitat, prin vocea lui Tim Hichey, amânarea Jocurilor de la Tokyo pentru un an: ” Sportivii noștri se află sub o presiune imensă, au devenit stresați și au o stare de anxietate accentuată. Asta înseamnă influențe clare, asupra stării lor de sănătate mentală”. Un al doilea apel vine de la directorul general al Comitetului Olimpic și Paralimpic, Sarah Hirshland, care spune în scrisoarea sa următoarele: ”Pandemia de coronavirus a creat grave perturbații în toată lumea, chiar cu puțin timp înainte de Jocuri, ceea ce pune în discuție pregătirea sportivilor, liniștea lor psihică”.

Sarah Hirshland

Athleten Deutschland, principalul reprezentant al sportivilor germani, a fost și mai tranșant: ”Comitetul Olimpic Internațional avansează cu încăpățânare planificarea Jocurilor, iar concurenții se străduiesc să rămână în formă, în ciuda restricțiilor din viața lor, din pricina virusului”.

Japonezii vor ca Olimpiada să se desfășoare, cu orice chip!

În ciuda acestor apeluri, Guvernul japonez nici nu se gândește să renunțe la anularea Olimpiadei, la mutarea datelor de desfășurare chiar peste un an. ”Comitetul de Organizare nu ia în calcul nicio decizie de anulare sau amânare a Olimpiadei. Până la urmă, Comitetul Olimpic Internațional va lua decizia finală. Noi ne vom pregăti minuțios pentru deschiderea Jocurilor în iulie”, a declarat răspicat vicepreședintele organismului care organizează Jocurile, Toshiaki Endo.

Iar dacă mai adăugăm și faptul că doar 57% dintre sportivi sunt calificați la Olimpiadă, iar ceilalți urmând să mai aștepte, pentru că toate turneele preolimpice au fost amânate, de frica răspândirii COVID-19, avem imaginea unor organizatori care gonesc, în mare viteză, după bani.

Thomas Bach așteaptă… nu știm ce!

Solidari cu oficialii japonezi, președintele Comitetului Olimpic și Internațional, germanul Thomas Bach, a spus, într-un interviu pentru presa internațională,  că este prea devreme să decidă amânarea Olimpiadei de la Tokyo, dar ia în considerare diferite scenarii. În sprijinul său vin și cei de la Comitetul Paralimpic Internațional, care au declarat că intenționează să continue cu Jocurile Paralimpice (Tokyo, 25 august-9 septembrie) după programul stabilit.

Va fi o olimpiadă compromisă, sunt sigur de asta, și mă-nfiorează buletinele medicale din ultima perioadă – doar în Italia au murit, într-o singură zi, peste 600 de persoane! Probabil că în familiile multor sportivi sunt rude decedate, cu ce tonus vor intra aceștia în arenă, chiar și peste 4 luni, să lupte cu toate forțele pentru victorie? Și cât de mult se vor bucura pentru medalie?

Calificările nu s-au încheiat, dar nici nu continuă…

Și revin la acel procent de sportivi de 57%, care are calificarea în buzunar și întreb ceilalți când vor mai disputa turneele preolimpice? Și sunt multe sporturi care și-au anulat competițiile, iată doar câteva dintre ele:

  • Atletismul și-a anulat sau amânat zeci de competiții internaționale și turnee de calificare la Olimpiadă, printre acestea numărându-se Mondialele Indoor de la Nanjing, Campionatul Mondial de semimaraton, de la Gdynia, Polonia, Maratonul de la Roma, cel de la Paris, de la Edinburgh și Londra și lista este extrem de lungă
  • Badminton – China Masters, German OpenCampionatele Internaționale ale Portugaliei, Openul Elveției și mai sunt…
  • Baschetul – NBA-ul a fost suspendat, Turneul de calificare de la Foshan, China, s-a mutat în Serbia; calificările la 3×3 din Bengaluru, India, au fost amânat
  • Biatlon – turneul preolimpic de la Zangjiakou a fost anulat
  • Box – turneul preolimpic din Londra a fost anulat, calificările Asia-Oceania au fost mutate de la Wuchan, în Iordania; calificările pentru America, de la Buenos Aires, au fost suspendate
  • Gimnastică – toate competițiile de artistică, ritmică și aerobic au fost anulate, inclusiv turneele de calificare
  • Handbal – turneele de calificare, feminin și masculin, au fost amânate
  • Tir – turneul preolimpic de la Tokyo, 16-26 aprilie, a fost anulat
  • Înot – trialurile olimpice din Italia, China și Irlanda au fost amânate
  • Tenis de masă – turneele de calificare, zonele Asia, Europa, America Latină și Oceania, amânate

Lasă un răspuns