Opozantul președintelui Erdogan, ridicat la București. Care sunt acuzațiile aduse

Președintele Instituției de Învățământ Lumina, Fatih Gursoy, a fost ridicat marți dimineață de la domiciliu în urma cererii de extrădare din partea Turciei, a declarat soția sa. El e acuzat de ”complot împotriva statului turc”, ajungând la parchet în jurul orei 9. Cererea urmează să fie judecată de magistrați.

Regimul Erdogan a solicitat extrădarea mai multor cetățeni turci din România, pe care îi acuză de presupuse infracțiuni contra siguranței statului, instanțele românești respingând de fiecare dată cererile, deoarece ar fi motivate politic.

Turcia îl acuză pe Fatih Gursoy de colaborare cu gruparea lui Fetullah Gulen, acuzată că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Instituția de Învățământ Lumina își desfășoară activitatea în trei licee (Liceele Teoretice Internaționale de Informatică București, Colentina și Constanța – cu învăţământ liceal și gimnazial), o şcoală internaţională (The Internațional School of Bucharest – cu învăţământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal) și în şapte școli internaționale Spectrum în orașele București, în Pallady şi Colentina, Constanța, lași, Cluj, Ploiești și Oradea, cu învăţământ preșcolar și primar.

În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel București a refuzat extrădarea unei profesoare de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București. În decembrie 2018, un judecător tot de la Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România site news.

Lasă un răspuns