foto pexels

OMS a bătut palma cu Google și Apple, pentru lansarea unei aplicații care să depisteze Covid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lansa, în luna mai 2020, o aplicaţie COVID-19 pentru ţările care nu dispun de propriul software. OMS colaborează pentru această aplicaţie pe care o va lansa la nivel global cu Apple şi Google.

Numeroase ţări şi-au lansat aplicaţii de detectare şi localizare a persoanelor cu simptome ale bolii COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) doreşte să vină în sprijinul celor care nu dispun de mijloace pentru a dezvolta astfel de programe.

Bernardo Mariano, de la OMS, a declarat într-un interviu pentru Reuters că organizaţia intenţionează să lanseze luna aceasta, la nivel mondial, o aplicaţie de evaluare a simptomelor bolii şi de detectare a persoanelor cu care bolnavii intră în contact.

Ce vor face Apple și Google pentru OMS

Orice guvern poate lansa o versiune personalizată a acestei aplicaţii, a declarat Mariano, dar cea de bază va ajuta ţările „care nu au nimic”.

Organizaţia vrea să adauge şi funcţia de localizare a persoanelor cu care se intră în contact şi, în acest sens, a apelat la Apple şi Google pentru a putea utiliza tehnologiile lor din domeniu.

Citește și Computer tomograf de ultimă generație, pentru depistarea Covid, la Institutul ‘Matei Balș’

Chestiuni legale şi privind viaţa privată a împiedicat OMS să se implice până acum, a spus Mariano. Apple şi Google au promis că vor folosi un sistem descentralizat care va asigura protecţia datelor personale, dar încă există îngrijorări legate de faptul că anumite companii vor folosi aceste informaţii pentru a obţine ulterior profituri.

Chiar şi o versiune de bază a aplicaţiei de evaluare şi detectare a simptomelor s-ar putea dovedi vitală. O aplicaţie OMS disponibilă la nivel global ar oferi mai multe informaţii despre coronavirus şi ar determina mai multe persoane să solicite să fie testate.

Pe de altă parte, localizarea persoanelor cu care se intră în contact poate fi la fel de crucială după relaxarea măsurilor de siguranţă, pentru că ar detecta cu o mai mare acurateţe răspândirea virusului şi ar ajuta la limitarea eventualelor restricţionări de circulaţie ulterioare. site news

Lasă un răspuns