O piedică în calea uitării – campioana din Vâlcea, aproape de o înfrângere meritată, la Gloria Buzău!

Sunt amintiri ce nu pot fi uitate, unele probabil că niciodată, așa cum este acest egal al campioanei noastre din Vâlcea, în fața unei echipe gazdă, Gloria Buzău, cu statut de revelație a campionatului, am putea spune și asta, dar oricum am privi-o, cu mult sub plafonul financiar la care se situează gruparea din Zăvoi.

Noi, privitorii, am așteptat cu emoție această confruntare și ne-am dorit ca meciul să se ridice la nivelul unui derby – în mare parte am primit ceea ce ne-am dorit, adică un scor strâns în permanență, asta în primul rând, realizări tehnice destule, mai multe individuale, decât colective, portari în zile de grație, care au stat de multe ori ca la pozele greu de prins, mai ales goalkeeperul gazdelor, dar și ratări cât roata carului, semn că fetele nu și-au revenit în totalitate, după meniul diversificat de sărbători. Pentru că și Gloria, și Vîlcea ar fi meritat înfrângerea, să le mulțumim arbitrilor Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu că au încheiat meciul la egalitate, însă le spunem că rolul lor în teren era cu totul altul. Dar poate le reamintește asta cine este îndreptățit s-o facă!

Vâlcea a respirat doar prin Liscevic

Kristina Liscevic

Și să-ncep cu oaspetele, așa se cade, și să vedem de ce n-a câștigat campioana – eu cred că cele trei handbaliste iberice, Fraga Fernandez, Mireya Gonzales și Marta Lopez, nu și-au revenit după câștigarea argintului de la Mondialul Japonez, cu naționala Spaniei. Apoi absența lui Glibko a diminuat mult forța de atac a campioanei, mai ales pe partea stângă. Vâlcea a ratat mult, și după extreme, și din poziția centrală a pivotului, iar în apărare a avut o a doua repriză cu multe găuri pe care n-a știut să le acopere. Vâlcea a respirat prin Liscevic, 8 goluri, prin Osterballe și Fraga, ambele cu câte 4 goluri, cât și prin Trifunovic, care a marcat doar 2 goluri, este adevărat, dar a fost stâlpul cel mai greu de trecut, pe propriul semicerc.  Și consecvent cum mă știți, îl întreb din nou pe antrenorul Florin Pera, de ce nu o folosește și pe Alexandra Badea, o extremă care poate juca oricând chiar și în echipa națională, dacă i se dă încredere. Cred că handbalista, care a crescut într-un mediu excelent la Școala 181, a făcut o alegere greșită, mergând la o echipă de top a campionatului. Freacă banca de rezerve chiar de când a ajuns în Zăvoi, iar entuziasmul său a scăzut simțitor. Poate, într-o zi, îi va veni și ei rândul, un astfel de talent n-ar fi trebuit irosit!

Gloria Buzău, o viteză în plus!

Și continuăm cu echipa gazdă, Gloria Buzău, o grupare care a-nceput să aibă tot mai mult chipul și asemănarea antrenorului său, Ovidiu Mihăilă, Coco, așa cum îș alintăm cu toții, un tehnician răsboinic, tumultos, pe bancă, dar și revoluționar, dacă vrem să-l caracterizăm cât mai bine – Coco Mihăilă a arătat că nu se teme de fete, în primul rând, el venind la Gloria în vara lui 2019, fără să fi avut vreodată nici măcar vreo hârjoneală cu handbaliste… de sex feminin! Dar Coco nu s-a temut și a refuzat celelalte oferte, chiar și una, se pare, din străinătate. A pus la punct repede câteva relații de joc, a implementat scheme de la fost sa echipă de băieți, Steaua, după care a intrat în competiție cu gânduri războinice.

Contra campioanei, fetele lui Coco au jucat cu o viteză în plus, în special pe faza de atac. Au reușit să se țină scai de tabelă, chiar dacă oaspetele au vrut să se desprindă din start: a fost 2-0 pentru Vâlcea, apoi 3-1, dar până la urmă s-a făcut egal, 4-4, în minutul 10, semn că Gloria nu se teme de argintul spaniol. Doar că, din dorința de a face multe, Alina Ilie, Andreea Rotaru, Carmen Stoleru și chiar Alexandra Subțirică s-au întrecut în ratări, care au permis campioanelor să ia un ușor avans, pe final de primă repriză, scor 12-14, profitând și de starea de visare a apărării lui Stoleru și compania.

Un cuplu de antrenori de succes – Coco Mihăilă și Ilie Romeo

În mitanul secund, campioanele au apăsat ceva mai mult pe accelerație, conducând mai mereu la 2-3 goluri distanță: 16-13, min. 35, 20-18, min. 41. Egalitatea s-a restabilit din nou, 21-21, min.45., iar din acest moment nimeni n-a mai reușit să ia două lungimi distanță. Buzăul putea să piardă meciul, și din pricina faptului că Rotaru, Stoleru și Petruș au fost eliminate în ultimele 10 minute, situații de inferioritate deloc speculate de oaspete. Și dacă ar fi să desemnăm MVP-ul reprizei a doua, de departe am numi-o pe Raluca Petruș Maria, handbalistă care ne-a impresionat prin maturitate, îndrăzneală și brațul său puternic, în ciuda celor doar 21 de ani ai săi.  De altfel, Gloria a strălucit datărită golurilor marcate de Ana Maria Iuganu, Raluca Maria Petruș și Andreea Rotaru, toate cu câte 5 reușite, urmate de Alina Ilie și Alexandra Subțirică-Iovănescu, ambele cu câte 4 goluri.

S-au (re)deschis casele de pariuri, cine va câștiga Liga?

Acest rezultat a-nfierbântat, deja, mințile pariorilor, care spun că acum titlul se află la mâna fetelor de la CSM București – a victorie la două goluri, pe teren propriu, ar aduce titlu în Capitală, un moment dulce al răzbunării, dacă vreți, pentru umilințele suferite de Neagu, Lekic, Pintea și compania. Dar, atenție, campionatul este lung, mai sunt 13 runde de disputat, în acest retur, timp suficient și pentru alte surprize – și mă gândesc că Gloria Bistrița are și ea ambițiile ei, apoi și Minaur Baia Mare poate emite pretenții, ca să nu mai vorbesc de Dunărea Brăila, care l-a adus ca antrenor pe croatul Neven Hrupec, un tehnician care seamănă izbitor cu Coco Mihăilă, la temperament.

Echipele puternice au voie să încalce Regulamentul? Și dacă da, de câte ori?

Florentin Pera are viață grea, la Vâlcea

P.S. Și am o-ntrebare pentru secretarul general al Federației, Cristina Vărzaru, cea care păstorește toate comisiile federale – de ce s-a permis ca cele două echipe fruntașe ale clasamentului Ligii Florilor, SCM Rm Vâlcea și CSM București, să-și amâne meciurile cu mai mult de 7 zile, așa cum prevede regulamentul.

REGULAMENT DE DESFĂȘURARE LIGA NAȚIONALĂ – FEMININ SEZONUL COMPETIȚIONAL 2019 – 2020

– 1.2.De comun acord, echipele pot solicita aprobarea F.R.H. pentru devansarea sau amânarea unor jocuri cu cel mult trei zile față de datele la care sunt programate jocurile respective.

– 1.3.Pentru echipele românești participante în competițiile continentale oficiale, F.R.H. poate aproba amânarea sau devansarea jocurilor acestora programate în Liga Națională, la alte date decât cele fixate inițial, în principiu cu 7 zile înainte sau după data respectivă. După aprobare, data va fi comunicată echipelor implicate.

Astfel, CSM București a jucat astăzi, 5 ianuarie, 2020, la Slatina, un meci restanță din etapa a 7-a, rundă ce s-a desfășurat în perioada 8-15 octombrie, 2019.

Campioana en titre, SCM Rm Vâlcea, a disputat, tot astăzi, un meci contend pentru etapa a 10-a, impotriva gazdelor de la Gloria Buzău, întâlnire care trebuia să aibă loc pe 9 noiembrie, 2019.

Lasă un răspuns