O moleculă din fructe și legume poate ucide virusul Sars-CoV-2. Oamenii de știință sunt în extaz

Un grup de cercetători spanioli a descoperit că o moleculă naturală, numită Quercitina, poate anihila noul coronavirus. Molecula naturală este prezentă din abundență în legume și fructe precum ceapă roșie, ridichi și mere.

Quercitina funcționează ca un inhibitor al Sars-CoV-2, acționând asupra uneia dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen. Astfel, grupul de cercetători din Zaragoza si Madrid a reușit să arată că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de componenta activă a proteinei 3CLpro, împiedicând-o să-și îndeplinească corect funcția, afirmă Bruno Rizzuti, cel care coordonează echipa de cercetare.

„Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus,  însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament”, precizează Bruno Rizzuti, pentru publicația italiană Il Messagero.

Citește și Testul care face diferenţa între Covid-19 şi gripă, aprobat în regim de urgenţă

Rezultatele cercetărilor sunt prezentate într-un studiu demarat de o fundație spaniolă în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului National de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza, publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice. site news

Lasă un răspuns